O comună din Olt va fi cadastrată gratuit, din bani europeni

0
3127

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va scoate la licitație, în 2020, lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în peste 500 de unități administrativ-teritoriale (UAT). Pentru primele 246 de comune, procedurile de atribuire vor fi inițiate în luna aprilie. Printre acestea se numără și o comună din județul. Finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR).

Este vorba despre comuna Stoenești care va fi cadastrată integral din fonduri externe nerambursabile, suprafața vizată fiind de 1.046 de hectare.

Finanțarea acestor servicii este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional – Proiectul major privind „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”.  Acesta are o valoare de aproximativ 313 de milioane de euro și vizează realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pentru o suprafață de aproape 5,8 de milioane de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României.

În anul 2019, ANCPI a lansat patru proceduri de licitație pentru achiziționarea serviciilor de înregistrare sistematică a imobilelor din aproximativ 400 de UAT-uri din cele 660 de comune din 40 de județe, care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile. În prezent, 149 de comune sunt contractate sau în procedură de licitație, dintre care 89 au deja contracte semnate și lucrările sunt în derulare, iar 60 sunt în curs de evaluare.

Anul trecut, în județul Olt au fost eliberate, gratuit pentru cetățeni, prin Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF), aproape 115.000 de cărți funciare. Lucrările de cadastru general au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt. În prezent, din totalul de 112 de UAT-uri din județul Olt, nouă (Brebeni, Iancu Jianu, Vădastra, Valea Mare, Vișina, Vișina Nouă, Oboga, Brastavățu și Milcov) sunt cadastrate în proporție de sută la sută, iar în alte 64 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor. Până în prezent, în județ au fost eliberate, gratuit pentru cetățeni, 258.437 de cărți funciare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Olt, Dorina Cristina Mihăilescu.