“Nu poți să-ți termini într-un mandat proiectele pe care le-ai început, sper să pot continua mai departe cu un al doilea mandat”

0
1549

Interviu cu domnul Liviu Radu-primarul Municipiului Caracal

 

– Domnule Primar  au trecut aproape 2 ani și jumătate de când conduceți Administrația caracaleană, dacă ar fi să facem un bilanț al acestei perioade , cu realizări și neâmpliniri, cum ar arăta acesta ?

– Sigur că îl caracterizez ca pe un bilanț pozitiv și benefic, pentru că astfel nici nu aș putea, sunt un om pozitiv și îmi folosesc toate forțele pentru ca orașul nostru să crească și în valoare.

Consider că ultimul an din mandatul meu de până acum , a fost cel mai greu  dar și cel mai bun, de când sunt la conducerea Primăriei din orașul nostru.

Aș vrea să încep prin a vă spune că primarul este important pentru orice localitate, însă treburile indiferent că sunt sociale, de infrastructură sau orice tip, nu le poate face numai primarul, ci alături de o echipă. La început a fost o problemă, dar eu zic că am rezolvat-o, în sensul că am reușit să închegăm o echipă foarte bună, o echipă de oameni cu care să putem duce mai departe proiectele pe care ni le-am propus, iar pe de altă parte și bunul mers al lucrurilor.

O Administrație nu se conduce de un primar și atât. În subordinea primarului sunt oameni care fac parte din administrativ, dar   în aceiași măsură și cetățenii orașului trebuie să participe la acest lucru. Pentru că au fost momente, cel puțin de când sunt eu primar, când s-au făcut investiții poate minime considerate de  unii, dar care aveam pretenția să fie  întreținute de cetățenii orașului nostru.

– Spuneați că anul în curs au fost unul foarte greu dar și cel mai bun prin prisma  proiectelor aflate în derulare. Sunt proiecte de aproximativ 7,5 milioane de euro …

– Așa este. Sunt și unele   proiecte care vin undeva din urmă. Prima mea grijă de când am venit la primărie a fost să pot să duc mai departe proiectele implementate. Din păcate nu au fost proiecte europene, au fost proiecte pe bani Guvernamentali care trebuiau supravegheate și duse până la capăt. Asfel că din investiții Guvernamentale prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) a fost un proiect de 142 de miliarde  lei bani vechi care a vizat reabilitarea și modernizarea a 20 străzi, aproape 11 kilometrii pe care doresc să le amintesc; Aprodu Purice, Reconstrucției, Alexandru cel Bun, Petru Maior, Ion Mincu, Aleea Mihai Viteazul,Nicolae Bălcescu , Neagoe Basarab, Decebal, Gh.Asachi, Gh. Lazăr, Tudor Vladimirescu, Doamna Stanca, Nicolae Grigorescu, Pârâului, Andrei Șaguna, Bistriței, Targul Nou, Mărăști, Mărășești. Apoi lucrurile au continuat, tot din fonduri guvernamentale a început reabilitarea și modernizare  strazii Walter Mărăcineanu, numită de noi și centura de nord, care are o lungime de 1,8 km, lucrările au început de câteva luni și sperăm ca în luna martie, aprilie a anului viitor ,aceasta să fie finalizată.

– Ați luat în calcul și pasarela peste calea ferată care ar trebuii să făcă legătura cu zona agro industrială a orașului ?

– A fost luată în calcul, însă în momentul acesta facem un studiu de fezabilitate a stâlpilor existenți, să vedem dacă ei mai rezistă. Am făcut deja demersurile către Minister. Legat de această investiție care este una extrem de mare, dar și o investiție extrem de avntajoasă pentru orașul nostru, suntem în așteptare cu acestă pasarelă, sper să și reușim să o câștigăm.

O altă zonă pe care noi ne-am propus să o reabilităm este cartierul Gară în valoare de 60 de miliarde  de lei vechi, la  care vor începe foarte curând lucrările de reabilitare . Avem promisiuni legate și de cartierul HCC, un proiect destul de ambițios și destul de scump.Sper să reușim să-l facem din fonduri guvernamentale, pentru că nu s-a putut altfel, cu locuri de joacă, căi de acces mai accesibile … Sunt multe lucruri de făcut, eu consider că sau mai și făcut, unii chiar ne întreabă, de ce faci cartierul ală și nu faci pe celălalt ?!… Oamenii trebuie să înțeleagă că încercăm și noi din banii și bugetul pe care-l avem să-i folosim cât mai eficient.

Pe de altă parte au fost și reparații și întreținerea altor  străzi, cum ar fi: Colonel Pop, Aleea Teilor, Dragoș Vodă, 1Decembrie, Aleea Răsăritului, Petru Rareș, Traian și altele.

Sunt lucruri care din păcate, atâta timp cât nu am avut centura de sud , a trebuit să intervenim în fiecare an în special pe străzile unde trecea trficul greu, acest lucru ne-a creat mari probleme pentru că a trebuit să folosim banii din bugetul local. Sper că odată cu darea în funcțiune a centurii de sud am scăpat de aceste probleme și același lucru sper să se întâmple după ce vom da în folosință și minicentrura de nord a localității.

Am vorbit până acum de lucrurile bune pe care le-am realizat, ele mai sunt, însă mi-am adus aminte de două lucruri care nu am putut să le ducem la îndeplinire  fără voia mea .  Este vorba de apă și canal, un proiect extrem de ambițios în valoare de 32 de milioane de euro bani europeni, pe care CAO trebuia să-l înceapă, însă in momentul acesta el nici măcar nu este aprobat…

  • În ce stadiu se află ?
  • Este în etapa de evaluare, este mereau amânat. Acest proiect ne-a creat mari probleme. Nu poți să astfaltezi o stradă până nu ai pe strada respectivă toate utilitățile. Sunt străzi care la cea mai mica ploaie se inundă, ori acest lucru nu face decât să complice și mai mult viața oamenilor care locuiesc in zonă și mă refer aici la oamenii care locuiesc in Fânărie .Dacă acest proiect nu se rezolvă cât mai rapid, vom găsii o altă variantă pentru că nu putem lăsa oamenii așa, au și ei nevoie de un minim comfort.

Al doilea este faptul că nu am reușit să rezolvăm problema câinilor vagabonzi, din mai multe motive… În primul rând consider că nu este o legislație accesibilă și permisivă ca să faci lucru acesta stabil. Varianta pe care am gasit- o în urmă cu un an și ceva, am făcut un contract corect cu o firmă din apropierea Bucureștiului care s-a derulat câteva luni, după care doamna fostă senator Cristina Anghel ne-a făcut reclamație la Parchet, a fost un dosar de s-a judecat, iar instanța a ajuns la concluzia că acontractul a fost ilegal. Nu-mi explic cum sa spui că contractul a fost ilegal când nu s-a încalcat nici o normă legală ?!  O altă variantă a fost să facem adăpostul nostru și până la urmă o să-l facem, pentru că altă variantă nu există , numai că vedeți dumneavoastră intreținerea acestui adăpost în fiecare an costă undeva la 10 miliarde lei vechi, păi banii aceștia nu i-am dat nici la Spital, dar să-i dam pe niște câini ?! Și eu sunt iubitor de animale și eu am doi câini acasă dar mi se par niște sume imense pentru un adăpost de câini și de asta nu mi-am permis să iau această hotărâre..,  pe de altă parte nu-i o soluție să-i lăsăm pe străzi.  Din păcate astea două probleme, câinii și rețeaua de apă și canal au rămas nerezolvate.

Revenind la investițiile din bugetul local aș aminti căminul de la liceul Matei Basarab, eficientizarea iluminatului public, lucrări la liceul Mihai Viteazul in valoare de 3miliarde lei pentru obținerea autorizațiilor ISU, imobilul de pe strada 1 decembrie care are destinația de locuințe sociale unde au fost investite 6,5 miliarde lei bani vechi. Pe de altă parte am făcut o investiție pentru trei platforme menajere în 2017 și 8 platforme în 2018 în valoare de 1,8 miliarde ,respectiv 4,5 miliarde lei . Un alt lucru a fost achiziția de imobile . Am considerat că ne omorează și am cumpărat clădirea unde este ADPP (fostul IGO) pentru că nu era în proprietatea noastră și de asemenea am achiziționat și două garaje . Am achiziționat și locuri de joacă pentru copii în valoare de 2 miliarde lei. Ori toate aceste lucruri costă…

  • – Revenind la proiectele pe care intenționați să le derulați în cele două cartiere Gară și HCC, am înțeles că și Centru Civic va intra într-un proiect ambițios de modernizare, care va schimba fața localitații. V-aș ruga să ne vorbiți despre acest proiect .
  • – Eu consider că pentru a moderniza un oraș trebuie să faci în mai toate cartierele orașului, nu să faci numai în centru iar la periferie deloc..! Când vorbim despre Caracal ne place să ne mândrim cu Teatrul Național și cu Parcul .
  • Parcul mie nu-mi place cum arată și am tras speranța că vom putea printr-un proiect pe fonduri europene să-l putem reabilita, însă până acum nu am reușit. Cetățenii trebuie să înțeleagă că  reabilitarea parcului nu înseamnă niște aleii asfaltate, să pui niște borduri și niște banci… Nu despre asta este vorba. Marea cheltuială referitor la parc o reprezintă cheltuiala cu decolmatarea lacului și refacerea malurilor. Nu am putut să prindem o asemenea lucrare care să fie susținută cu fonduri europene . Și atunci ne-am îndreptat cu proiecte pe fonduri euopene asupra Teatrului de Vară, asupra explanadei din Centru Civic, Creșa de pe Bulevard, fosta școală nr.4 pe care o transformăm într-un centru pentru bătrâni și Centrul de Zi Cristina, toate acestea fac parte dintr-un proiect integrat pe care sperăm să-l ducem la bun sfârșit. Un proiect integrat care culmea are o valoare mult mai mică decât ar fi costat Parcul. Și atunci am hotărât că Parcul îl vom reabilita din bugetul local, începând cu primăvara anului viitor.
  • Într-un articol publicat în urmă cu o lună de zile, în urma vizitei ministrului Apărării Naționale domnul Mihai Fifor, spuneam că planetele au început să se alinieze și pentru Caracal. Domnul ministru Fifor anunța atunci investiții la Caracal de 450 milioane de lei, aproape cât bugetul localității în acest an. Credeți că aceste investiții vor fi demarate până la finele acestui an ?
  • – Domnu ministru așa cum l-am cunoscut eu este o persoană serioasă și lucrurile vor fi duse la îndeplinire. Pentru cei care nu sunt la curent le spun că Ministerul Apărării a preluat fosta Policlinică Militară pe care o vor reabilita, moderniza și dota cu aparatură de ultimă generație pentru a fii în folosul cadrelor militare active și în retragere dar și a personalului civil care vor solicita servicii medicale la această Policlinică.
  • Pe lângă această investiție, vor intra în modernizare și reabilitare și Casa Armatei și Căminul Militar.
  • Aș vrea să mai spun că dacă am avut niște uși deschise pe la Ministere, le-am avut datorită politicului, datorită domnului deputat Dan Ciocan și domnului vicepremier Paul Stănescu .Nu este foarte simplu să te duci cu un proiect și el să fie și aprobat… Aici se vede ajutorul pe care l-au acordat comunității cei doi demnitari.
  • – Într-o vizita efectuată în vara acestui an la Spitalul Municipal Caracal de către doamna Sorina Pintea – ministrul Sănătății alături de domnul vicepremier Paul Stănescu, doamna Pintea promitea un spijin urgent pentru unitatea sanitară caracaleană. S-a concretizat până acum acest sprijin ?
  • – Am participat la acestă discuție, doamna ministru a promis atunci urgent 4 miliarde pentru Spital, care de fapt la final s-au transformat în 10 miliarde pentru achiziționarea a două aparate medicale . Lucrurile merg bine, avem și sprijinul doamnei ministru Pintea și sperăm ca anul viitor să trecem de la gradul IV la gradul III de clasificare a Spitalului.
  • Mai vreau să vă spun că am participat la o întâlnire cu patronul american al Fabricii de Vagoane, o întâlnire extraordinară, care spunea că la începutul lunii martie anul viitor va lua niște decizii foarte importante pentru Fabrica de la Caracal, iar intr-un an vor să tripleze numărul de angajați care va lucra la Fabrică ( acum lucrează 500 de oameni). Numai că nu prea mai există forță de muncă calificată, aceasta a migrat în afară, ori acest lucru chiar reprezintă o problemă și trebuie să luăm măsurile necesare.
  • – Domnule primar se pare că lucrurile merg bine, sunt proiecte care vor începe să prindă contur  în viitorul apropiat, pe agenda dumneavoastră am înțeles că  mai există și alte proiecte care nu vor face decât să ridice gradul de confort și civilizație al localității la alte standarde.
  • Au trecut 2 ani și jumătate din mandatul obținut în 2016, v-ați gândit să continuați și să tăiați panglica după 2020 la unele proiecte începute acum ?
  • – Vreau să vă spun că cea ce s-a facut până acum nu este numai meritul meu , ci al întregii echipe din Administrația caracaleană. Nu poți să-ți termini într-un mandat proiectele pe care le-ai început, sper să pot continua mai departe cu un al doilea mandat, însă nu este o problemă chiar dacă eu nu aș continua, pentru că orice primar care vine trebuie să preia și să ducă mai departe proiectele care se află în derulare . Același lucru l-am făcut și eu în 2016 când am preluat mandatul . Sunt o persoană optimistă.
  • – Vă mulțumesc !
  • Doru Tudor