Noua Lege a Apiculturii, votată în Parlament! Alexandru Stănescu: legea votată  este un cadou pentru apicultorii români

0
382

Miercuri, 20 mai, de Ziua Mondială a Albinelor, noua Lege a Apiculturii a fost votată în Parlament. Deputaţii au votat favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii apiculturii nr. 383/2013, cu modificările şi completările ulterioare, în scopul prevenirii comerţului cu miere şi produse apicole falsificate. Au votat în favoarea proiectului 304 de deputaţi, iar trei s-au abţinut.

Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură, a luat cuvântul în plenul Camerei Deputațilorcare afirmând că această lege votată  este un cadou pentru apicultorii români cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Albinelor.

În 2017, Adunarea Generală a Organizațiilor Națiunilor Unite a ratificat rezoluția prin care ziua de 20 mai a fost denumită Ziua Mondială a Albinelor. Cred că, întâmplător sau nu, astăzi, vom face un cadou apicultorilor din România, o lege modificată spre binele apicultorilor. Vreau să vă spun că în Comisia de Agricultură am avut zeci de ore de dezbateri, cred că am găsit o formulă care să satisfacă apicultorii din România. Legat de această lege, vreau să vă spun că ne-am propus, în primul rând, să protejăm albina autohtonă și în al doilea rând să protejăm apicultorii prin acea concurență neloială între mierea de albine și acele amestecuri de miere. Bineînțeles că am ținut cont de Directiva Europeană 110 și un lucru important pentru apicultori este că pe tot ce înseamnă produs miere nu se poate scrie produs românesc decât dacă respectă definiția din Legea 168/2017, este vorba de legea prin care se instituie 10 octombrie Ziua Națională a Produselor Românești. Nu în ultimul rând, aș vrea să le spun La mulți ani, apicultorilor, să fie mândri de această meserie pentru că este o meserie nobilă și o meserie foarte importantă pentru existența omenirii. Acum 100 de ani, Albert Einstein spunea că dacă albina dispare, în maximum patru ani de zile dispare și omul”, a declarat Alexandru Stănescu.

Potrivit proiectului, activitatea în apicultură poate fi practicată de orice persoană fizică sau juridică cu respectarea legislaţiei în vigoare. Statul român, prin ministerele de resort, sprijină activitatea de creştere a albinelor, a creşterii numărului şi producţiei familiilor de albine, a valorificării superioare a resurselor melifere, a produselor apicole, a conservării biodiversităţii şi păstrarea fondului genetic apicol autohton.

Producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara de origine pentru mierea de albine. Pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeană şi/sau ţări terţe, producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara sau ţările de origine, după caz, prevede un amendament.

Totodată, este interzisă inscripţionarea pe etichetă a sintagmei ”Produs Românesc” dacă nu sunt respectate prevederile art. 2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie – Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti.

Potrivit unui alt amendament, apicultorii, individuali sau organizaţi în forme asociative, pot beneficia de sprijin financiar pentru înfiinţarea, dezvoltarea şi modernizarea stupinelor prin accesarea măsurilor prevăzute în programele naţionale sau europene destinate acestui sector. Formele asociative pot beneficia de sprijin financiar pentru organizarea de cursuri de formare profesională, organizări de conferinţe, schimburi de experienţe şi activităţi didactice.