Nereguli descoperite la zeci de medici de familie din Olt

0
708

Serviciul de Control din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt a efectuat 169 de verificări la 86 de medici de familie, șapte furnizori de investigaţii medicale paraclinice, doi furnizori de dispozitive medicale, 41 de farmacii și cinci stomatologi. Totodată, alte șase controale au vizat asistența medicală spitalicească, 15 -asistența medicală de specialitate clinica, trei -programele naționale de sănătate și câte un control asistența medicală de urgență la domiciliu și transport sanitar neasistat și asistența medicală de recuperare-reabilitare. Controalele s-au derulat în primele nouă luni ale acestui an.

Astfel, principala neregulă descoperită a fost prescrierea de către medicii de familie de medicamente compensate și gratuite oltenilor, fără respectarea protocoalelor medicale. Astfel, furnizorilor de servicii medicale le-a fost imputată o sumă de peste 93.000 de lei.

„Urmare acțiunilor de control realizate, a fost imputată furnizorilor verificați contravaloarea serviciilor medicale raportate la CAS Olt cu nerespectarea prevederilor legale şi a obligaţiilor contractuale, aceasta fiind în suma de 93.031,37 lei. Principalele disfuncţionalităţi şi iregularităţi identificate în cursul acţiunilor de control au fost: prescrierea de medicamente compensate/gratuite asiguraţilor fara respectarea protocoalelor terapeutice, recepționarea eronată a unor medicamente (coduri CIM), constatarea unor servicii medicale raportate şi neregăsite consemnate înregistrele de consultaţii, cazuri de pacienți care sunt internați în aceeaşi unitate sanitară prin spitalizare continuă şi în aceeaşi zi au beneficiat de servicii medicale în ambulatoriu sau în regim de spitalizare de zi, concedii medicale acordate fără respectarea prevederilor legale și nerespectarea programului de lucru”, au transmis reprezentanții CAS Olt.