Se cunoaște deja că administrarea de aspirină copiilor cu vârsta sub 18 poate cauza probleme grave de sănătate, potențial fatale, ce poartă denumirea medicală de sindrom Reye.
Copiii care primesc ca tratament aspirină în timpul unei afecțiuni virale sunt expuși unui risc de boală rară, dar extrem de gravă denumită sindrom Reye. Acesta este definit de probleme subite la nivel de afectare cerebrală și funcționare hepatică, putând cauza convulsii, comă și chiar deces.
Se pare că apare mai frecvent în rândul copiilor care au avut gripă sau varicelă, dar și în cazul altor afecțiuni de origine virală, inclusiv banala răceală. De asemenea, printre cauzele de apriție se numără și tulburarea de oxidare a acizilor grași – un grup de tulburări metabolice moștenite în care corpul este incapabil să descompună acizii grași deoarece lipsește o enzimă sau nu funcționează corespunzător. Este necesar un test de screening pentru a determina preexistența sa. În unele cazuri, sindromul poate fi o afecțiune metabolică care este relevată de o afecțiune virală. Poate contribui și expunerea la anumite toxine (insecticide, ierbicide, solvant de vopsea).
Atunci când un copil dezvoltă sindromul Reye are loc o îmbolnăvire extrem de rapidă și, în lipsa tratamentului, chiar fatală. Sunt situații în care și cu tratament copil rămâne cu anumite leziuni cerebrale care îl pot afecta pentru întreaga viață. Deși sindromul Reye este extrem de rar, apare fără vreun semn prevestitor și poate avea un impact devastator.
Copiii experimentează adeseori un fel de îmbolnăvire de tip viral anterior sindromului, părând că este vorba despre o recuperare în urma virusului când copilul începe să se simtă mai bine. Apoi însă debutează episoade frecvente și continue de vărsături, poate avea un aspect letargic sau somnolent. În cazul copiilor mai mici de 2 ani sindromul se poate manifesta prin diaree și respirație rapidă. Pe măsură ce evoluează, copilul va deveni agitat, irascibil, delirant sau nervos, poate avea halucinații, își poate pierde starea de conștiență, se poate confrunta cu convulsii sau poate experimenta slăbiciune sau paralizie a extremităților. Alte simptome: confuzie, schimbări de dispoziție, postură decerebrată, vedere dublă, pierderea auzului, dificultăți în vorbire, scăderea funcției musculare, slăbiciune sau paralizie în brațe/picioare. După aceste simptome copilul poate avea convulsii sau poate intra în comă. Pentru oricare dintre simptome trebuie să mergi cu copilul de urgență la spital.
Nu există un tratament pentru acest sindrom, însă uneori simptomele pot fi ținute sub control. De exemplu, steroizii pot ajuta la scăderea inflamației cerebrale.
Sursa: realitatea.net