Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, întâlnire importantă la Slatina

0
386

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a fost prezent marți la Slatina. Oficialul a participat la conferința „Președinția României la Consiliul Uniunii Europene – Așteptări, provocări, responsabilități“, găzduită de Filiala Slatina a Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, s-a întâlnit cu conducerea și studenții Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală- Filiala Slatina, dar și cu oficialitățile județene și locale, precum și cu reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic și antreprenorial, și nu numai. Prezența ministrului Victor Negrescu a suscitat un deosebit interes, dovadă fiind faptul că sala de festivități a facultății a devenit neîncăpătoare. Studenții, și nu numai și-au exprimat interesul de a participa la această dezbatere, pentru a afla cât mai multe despre preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Conferința a fost una interactivă, studenții adresând întrebări ministrului referitoare la ce presupune această misiune a României, lucru care denotă că întâlnirea și-a atins scopul.

 În mesajul său, ministrul delegat a evidențiat preocuparea constantă a actualului guvern de a crea oportunități pentru tineri și le-a transmis acestora să se implice în proiectele care vor fi demarate în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

Este foarte important să discutăm cu toată lumea despre ce înseamnă această viitoare președinție a Uniunii Europene, ce înseamnă pentru România, ce înseamnă pentru parcursul nostru european și mai ales să le auzim părerile, opiniile. Este foarte important pentru noi să construim acest demers plecând de la cetățeni, plecând de la punctul lor de vedere, plecând de la prioritățile lor.  De fapt am încercat să facem acest lucru în ultimele șapte-opt luni, inclusiv pe situl nostru românia2019.eu., există un spațiu pe care cetățenii îl pot accesa, unde pot veni cu idei, cu propuneri, cu soluții care pot fi integrate în ceea ce înseamnă prioritățile noastre pe perioada președinției”, a precizat ministrul Victor Negrescu.

Totodată ministrul delegat pentru Afaceri Externe a ținut să clarifice ce presupune preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene și a subliniat importanța existenței unui consens politic și instituțional cu privire la Președinție. În primul rând trebuie să explicăm ce înseamnă această președinție. Timp de șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019 România va deține această președinție. Vom juca un rol important, un rol de mediator, practic rolul nostru va fi acela de a pune statele la aceeași masă și a genera un consens, un punct de vedere comun care ulterior va fi discutat cu reprezentanții Parlamentului European și reprezentanții Comisiei Europene. Nu vom deține șefia Uniunii Europene. Acest lucru este o eroare dacă spunem acest lucru, vom deține președinția unei instituții a Uniunii Europene care reprezintă interesele statelor membre. De fapt acest lucru presupune un efort foarte mare. Pe de-o parte să ascultăm statele membre, de cealaltă parte să fim capabili să venim cu soluții. Pe perioada președinției vor fi tratate subiecte importante despre care cu siguranță cetățenii au auzit: ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, discuțiile privind cadrul financiar multianual și de asemenea discuțiile privind agenda viitoare a Uniunii Europene în perspectiva anului 2024, agenda strategică 2019-2024. De aceea este important pentru noi să venim cu soluții să venim cu idei și mai ales oamenii să participe la acest proces de consultare politică, a conchis Negrescu.

Directorul Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală, lector universitar. dr Victor Tița consideră că acest demers inițiat în mediul academic de către ministrul Victor Negrescu este unul extrem de important prin prisma faptului că studenții reprezintă viitorul acestei nații. Astăzi filiala Slatina a Facultății de Management a găzduit o conferință foarte importantă mai ales prin alocuțiunea domnului ministru Victor Negrescu în fața studenților care trebuie să recunosc că și-au pregătit întrebări, când au aflat de eveniment au fost foarte curioși și drept dovadă aproape că nu au avut loc în sală. Este foarte important pentru ei, întrucât ei reprezintă viitorul acestui demers extraordinar numit Uniunea Europeană. Totodată vizita și demersul unui ministru delegat al afacerilor europene, de a se prezenta în fața studenților noștri de a le răspunde la întrebări este de asemenea extraordinar tocmai pentru că reprezintă o coborâre la nivelul tineretului ca să le răspundă așteptărilor, frământărilor, în legătură cu Uniunea Europeană și mai ales pentru a le răspunde întrebărilor legate de preluarea președinției Uniunii Europene, președinției Consiliului Uniunii Europene, într-un viitor foarte apropiat, a declarat directorul Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală.

La eveniment alături de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu și directorul Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală, filiala Slatina, din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, lector univ.dr Victor Tița au mai fost prezenți: Liviu Mărcuță, conferențiar universitar. dr. prodecanul Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu, viceprimarul municipiului Slatina, Gigi Vîlceleanu, directorul adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, Florin Dumitru, dar și alți invitați.

Ilie Bîzoi