Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț BARBU, a semnat decizia de prelungire a duratei de execuție a proiectelor contractate în cadrul PNDR 2014-2020, ținând cont de stadiul de realizare, de specificitatea fiecărui proiect, precum si de evitarea riscului de dezangajare a fondurilor, cu încadrarea în perioada maximă de eligibilitate a cheltuielilor FEADR, respectiv 31 decembrie 2025.
Decizia a fost luată în baza legislației europene care prevede extinderea cu încă doi ani a perioadei inițiale de implementare a PNDR care expira la 31 decembrie 2023, dând astfel posibilitatea autorităților romane să efectueze plăti și după sfârșitul acestui an. Din datele deținute de AFIR, în prezent sunt în derulare 3269 contracte finanțate prin PNDR 2014-2020, aflate în diferite stadii de implementare. Prin prelungirea duratei de execuție a proiectelor, numărul investițiilor realizate prin PNDR și gradul de absorbție a fondurilor alocate României vor crește.
„Am semnat, azi, ordinul de prelungire cu doi ani a perioadei de implementare a proiectelor derulate prin PNDR 2014-2020, în baza legislației europene.
În acest moment, sunt în derulare 3269 de proiecte, în diferite stadii de execuție, pentru care AFIR asigură finanțarea din PNDR 2014-2020, iar prin prelungirea duratei de execuție, numărul de investiții realizate, dar și gradul de absorbție a fondurilor alocate vor crește.
Am avut și o întâlnire cu beneficiarii investițiilor, atât pentru a-i informa, dar și pentru a afla ce probleme întâmpină în implementarea acestor proiecte importante pentru dezvoltarea zonei rurale și a agriculturii românești.
Așa cum am spus, fondurile europene sunt vitale pentru fermierii români și nu vom pierde niciun euro care poate contribui la modernizarea fermelor și dezvoltarea satului românesc!”, a declarat Florin Barbu.