Despre criza din sectorul agricol românesc se vorbește deja de multă vreme, însă fermierii români așteaptă și măsurile necesare din partea guvernanților, astfel să ajungă pe un făgaș normal. Odată cu instalarea în fruntea Ministerului Agriculturii, Adrian Chesnoiu promite o serie de măsuri prin care își propune exact acest lucru.
Prezent într-o emisiune la Antena 3, ministrul agriculturii a vorbit despre planurile pentru anul 2022 și măsurile care urmează să fie implementate în perioada imediat următoare pentru sprijinirea fermierilor români.
Potrivit lui Chesnoiu, Guvernul se pregătește să lanseze câteva programe de sprijin, în special de natură fiscală, pentru a-i ajuta pe fermierii români să treacă peste această perioadă dificilă. Printre ele se numără Agro IMM Invest, acordarea unor garanții de stat pentru a asigura independența energetică în ferme, dar și măsuri în ceea ce privește creditele.
”Atunci când vorbești de domenii strategice, ai nevoie de un plan pe termen scurt, mediu și lung. Planul este ca pe termen scurt să intervenim cu aceste măsuri bugetate în anul 2022, astfel încât să reducem factorii de risc care apasă asupra producției anului 2022. Pe termen mediu, avem Planul Național Strategic, în care componenta de procesare vizează integrarea materiei prime – să apară fabrici de procesare prin grupuri de producători sau forme asociative, care să înglobeze o cantitate mare de materie primă, pentru a putea fi competitivi pe piață și a se lupta cu marii producători.
Lucrez la un program pe care să-l lansăm pe piață cât mai repede, împreună cu Ministerul Finanțelor, de acordare a unor garanții de stat în vederea implementării unor programe care să asigure independența energetică în ferme; am venit cu acea suplimentare până la 5 miliarde de lei în programul Agro IMM Invest, ca fermierii să se poată capitaliza cu granturi de 10%. Le mai punem la dispoziție și alți bani prin programul pe care îl vom lansa imediat, pentru că mai au nevoie de altceva; sunt fermieri care nu mai pot să angajeze credite bancare, pentru că sunt la gradul de îndatorare maxim. Atunci, trebuie să venim cu o linie de finanțare pentru finanțarea creditelor anterioare și prelungirea duratei de creditare”, a precizat Adrian Chesnoiu.
Sursa: www.agro-tv.ro