MEDIUL DE AFACERI DIN OLT, ÎN DECLIN

0
109

Peste 300 de firme au fost  radiate la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul (ORCT) Olt, în primele patru luni ale acestui an, din care aproape 80 numai în luna aprilie a acestui an. Aceasta este situația în județul Olt, potrivit ultimului raport dat publicităţii de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Numărul firmelor şterse de la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Olt , în primele patru luni din 2021, a crescut cu peste 50 la sută faţă de aceeași perioadă din 2020, ceea ce denotă o situație îngrijorătoare pentru mediu de afaceri oltean. Dacă în primele patru luni din 2020 fuseseră radiate, în Olt, un număr de 204 firme, în același interval din 2021, au fost radiate 320, ceea ce înseamnă o creștere a dinamicii acestui indicator cu 56,86 de procente. Numai în luna aprilie 2021 nu mai puţin de 78 de firme si-au închis porțile. Un simplu calcul arată că, în medie, în fiecare zi din 2021, aproape patru patroni au pus lacătul pe afacere.

Din peisajul mediului de afaceri al Oltului, au dispărut atât PFA-uri (persoane fizice autorizate), cât şi societăţi comerciale cu răspundere limitată şi mici întreprinderi individuale.

De la începutul lunii februarie 2017 radierea unei entități (în urma dizolvării sau lichidării) fie ea cu personalitate juridică (SRL, SRL-debutant etc) sau fără personalitate juridică (PFA, întreprindere individuală/familială) se face fără plata taxelor de registru. Eliminarea tarifelor pentru această operațiune este stabilită de Legea numărul 1/2017, publicată în Monitorul Oficial. Radierea unei entități înseamnă desfiinţarea efectivă a acesteia și stergerea ei din Registrul Comerțului. Radierea apare, în general, în urma dizolvării.