Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a emis documentul de confirmare a virusului pestei porcine africane la cei doi mistreți găsiți morți pe un fond de vânătoare situat în pădurea de pe raza satului Pestra, comuna Dăneasa, din județul Olt.
Astfel, ca urmare a confirmării pestei porcine africane la mistreți, Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt a aprobat Planul de măsuri în zona de protecţie şi cea de supraveghere. Pentru a preveni răspândirea bolii, conform procedurilor, specialiștii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ( DSVSA) Olt au impus imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor nonprofesionale cu suine din zona infectată și catagrafierea acestora, impunerea de restricții de mișcare a porcinelor, precum și efectuarea dezinfecţiei spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor și a ustensilelor. „În conformitate cu manualul operațional pentru pesta porcină africană la mistreți și planul de contingență al României a fost stabilită zona afectată pe o rază de 13 km în jurul focarului (locul unde au fost găsiți mistreții morți). Au fost informați, în ședința din data de 13.12.2018, gestionarii fondurilor cinegetice care intră în zona afectată asupra măsurilor obligatorii pe care trebuie să le aplice ca urmare a confirmării focarului de PPA la mistreți. Exploatațiile nonprofesionale cu suine din zona infectată se pun sub supraveghere oficială și se efectuează catagrafia acestora. Se aplică interdicții de mișcare pentru suinele din gospodării, acestea se țin în adăposturi închise, pentru a nu avea contact cu porcii sălbatici, să nu aibă acces la nici un produs susceptibil de a fi contaminat. Se vor pune dezinfectoare pietonale la intrarea în adăpost și se vor respecta reguli de igienă.
De asemenea, cetățenii trebuie să respecte interdicțiile cu privire la accesul în zona forestieră pentru a colecta și transporta material lemnos, iar plantele afectate de mistreți și consumate parțial, nu vor fi dislocate din zona de cultură și vor fi neutralizate la fața locului de către proprietar/utilizator ” , se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.
DSVSA Olt reia apelul către cetățeni să notifice orice modificare de status identificată la animalele existente sau eveniment înregistrat(mortalitate) medicului veterinar de libera practică împuternicit și DSVSA Olt în vederea aplicării în termen imediat a măsurilor de supraveghere, monitorizare și control de către autoritatea competentă teritorială. „DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor care vor fi afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic”, se mai arată în comunicat.