Măsuri draconice luate de DSVSA Olt

0
638

Medicii veterinari din judeţ lucrează la foc continuu în această perioadă pentru efectuarea examenelor trichineloscopice pentru miile de porcine ce sunt sacrificate în această perioadă în gospodăriile oltenilor. În paralel, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt vor intensifică controalele, fiind efectuate verificări chiar şi în trafic.

La nivelul DSVSA Olt și al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO)  până pe 24 decembrie 2018, dar şi în perioada 27 decembrie 2018 – 7 ianuarie 2019 este asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, cu programul de lucru prelungit, de luni până vineri între orele 8.30-18.00, sâmbătă între orele 7.30-16.00 și duminică între orele 7.30-14.00. Examenul trichineloscopic pentru identificarea Trichinella spiralis în carnea de porc se efectuează atât de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, cât și  la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO), respectiv: Piața agroalimentară Zahana Slatina, Piața agroalimentară „Frații Buzești” Slatina, Piața agroalimentară Balş, CSVSAO Caracal, vizavi de Piața agroalimentară Caracal, CSVSAO Corabia şi CSVSAO Drăgănești-Olt.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii improvizate (în sistem de vânzare stradal), nesupuse controlului sanitar veterinar.

 Potrivit autorității veterinare, comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi de până la 40.000 lei! 

În această perioadă, la nivelul DSVSA Olt sunt constituite echipe, care, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Județean Olt verifică modul cum sunt sacrificaţi porcii. Totodată, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratul de Poliţie Județean Olt, pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne. De aseemenea, se va urmări și respectarea normelor în vigoare privind comercializarea ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, precum și peştelui şi produselor din pescuit.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor sau la DSVSA Olt la numarele de telefon 0372/753837; 0372/753838.