Mai multe locuri de muncă decât participanţi, la Bursa pentru absolvenţi

0
250

Oferta angajatorilor la ediţia de toamnă a „Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi” de vineri, 20 octombrie 2017, a fost destul de „generoasă” având în vedere numărul posturilor vacante disponibile, nu mai puţin de 656, din partea celor 43 de angajatori, majoritatea însă pentru persoanele cu studii medii.

Puţini tineri absolvenţi au catadicsit să vină vineri la Casa de Cultură a Sindicatelor, din Slatina, unde s-a desfăşurat bursa. Evenimentul organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, s-a terminat însă mult mai repede decât era prevăzut din lipsă de participanţi. În mai puţin de două ore, angajatorii şi-au strâns oferta.

Tinerii absolvenţi de studii superioare au avut la dispoziţie aproximativ 35 din locurile de muncă disponibile, iar cei mai mulţi s-au declarat nemulţumiţi fie pentru că nu au găsit posturi în domeniile pentru care erau pregătiţi, fie pentru că nu aveau experienţa necesară cerută de angajator. De cealaltă parte însă, angajatorii s-au plâns de prezența slabă a persoanelor fără job, dar şi de faptul că cei mai mulţi dintre tineri au venit total nepregătiţi, fără un CV şi fără dorinţa de a afla ce presupun multe dintre posturile vacante.

Iată câteva dintre opiniile celor care au venit la bursă să îşi caute un loc de muncă: „Am găsit la VMG operator supraveghere camere. Este exact ce îmi doream. Este primul meu job pentru că acum am terminat liceul. Sunt din Slatina”, a spus unul dintre tinerii prezenţi la eveniment. O altă tânără absolventă a Facultăţii de Inginerie Economică a venit la bursă cu gândul de a-şi găsi un loc de muncă în specializarea pe care tocmai a terminat-o, însă ar fi acceptat şi un post într-un alt domeniu, semn că îşi dorea cu adevărat să muncească. „Nu am preferinţe. Am terminat în vară Inginerie Economică. Dacă se poate găsi pe meserie da, dacă nu se poate căutăm şi în alte părţi”. Un alt tânăr ieşit de curând de pe băncile şcolii era dispus să accepte pentru început şi un loc de muncă plătit cu salariul minim pe economie. „Aş vrea să găsesc un loc de muncă foarte bun şi la început salariul minim pe economie. Am terminat liceul specializarea tehnician agricultură ecologică. Nu vreau neapărat să îmi găsesc de lucru în acest domeniu. M-ar interesa ambalatopr manual, dar am văzut că sunt doar patru locuri şi nu ştiu dacă o să intru şi eu acolo”.

 

În cadrul acestei acţiuni au fost amenajate şi standuri separate pentru activităţi de informare şi consiliere privind formarea profesională şi medierea posturilor vacante în Uniunea Europeană, prin EURES. De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt a avut un stand la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, în care a fost prezentată oferta de admitere, organizată în luna ianuarie, la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti, pentru cele 300 de locuri. „Sunt 300 de locuri la această şcoală, 275 pentru subofiţeri şi 25 pentru maiştri militari. Recrutăm tineri cu vârsta de până la 27 de ani pentru şcolile militare de subofiţeri.  Înscrierea se poate face până pe 5 decembrie. Mai multe detalii legate de condiţii, fişa medicală, testare psihologică şi sportivă se pot obţine de la biroul resurse umane al ISU Olt”, a precizat Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt. În pofida avantajelor financiare oferite de către stat absolvenţilor şi nu numai, prin AJOFM, puţini olteni au fost interesaţi cu adevărat să-şi găsească un loc de muncă. „În cazul în care vă încadraţi AJOFM Olt prin Legea 76/2002 oferă prime de încadrare pentru dumneavoastră. Eu cred că astăzi este o şansă pentru dumneavoastră pe care nu trebuie să o rataţi. Sunt convins că mulţi dintre dumneavoastră vor găsi astăzi  ceea ce caută”, a spus Constantin Câtu, directorul executiv adjunct al AJOFM Olt, în deschiderea evenimentului. În final, din cele peste 445 de persoane participante la eveniment, dintre care 255 de absolvenţi, au fost selectaţi pentru interviu 137 de absolvenţi. În acelaşi timp cu Bursa de la Slatina, AJOFM a organizat o bursă şi la Caracal.

Ilie Bîzoi