Luminița Popescu, secretar de stat ANES, revoltată în cazul ”Fane Văncică”

0
896

După ce pe rețelele de socializare au apărut imagini șocante cu interlopul Fane Văncică care lovea cu bestialitate o femeie, secretarul de stat ANES, Luminița Popescu, a luat atitudine. Luminița Popescu se declară revoltată și se angajează să facă tot ce poate în lupta împotriva violenței domestice:

Am văzut zilele acestea, pe rețelele de socializare, acte de violență domestică de o cruzime fără limite. Un bărbat își agresează fizic, cu o duritate extremă, partenera, o umilește într-un act, care se înscrie în categoria tratamentelor inumane și degradante, chiar al torturii. Cineva filmează și postează imaginile. Scenele din „spectacolul” sinistru sunt urmărite de copiii victimei…  Foarte mulți oameni sunt șocați și își exprimă revolta, pe rețelele de socializare.

Am văzut zilele acestea ce știm  cu toții că există lângă noi, poate între prietenii sau cunoscuții noștri. Am văzut ce știm că se întâmplă des, am văzut, din păcate, ceea ce mulți consideră că este ‘normal’ sau  că nu este “problema lor” (adică o situație de viață privată, care nu ne privește)… o situație pe care, eventual, o privim, o înregistrăm, o postăm și la care ne revoltăm ‘virtual”.
Din păcate, violența domestică este realitatea vieții de zi cu zi a multor femei din România, o realitate pe care avem obligația morală să o schimbăm cu celeritate. Responsabilitatea este a fiecăruia dintre noi, dar a noastră ca persoane investite cu încredere de cetățeni este infinit mai mare.
Sunt indignată și revoltată și mă angajez să fac tot ce pot în lupta împotriva violenței de gen! 
Am construit, în timp și întotdeauna, împreună cu echipa ANES și cu sprijinul, expertiza și dedicarea societatații civile, instrumentele necesare de intervenție:
• ordin de protecție
• ordin de protecție provizoiru,
• linie telefonică gratuită pentru ajutor specializat în situații de violență domestică – 0800 500 333;
• 42 de locuințe protejate pentru victime (42 de grupuri de suport- asistență psihologică și de dezvoltare personală; 42 de cabinete de consiliere vocațională – servicii de consiliere vocațională, orientare profesională);
• 10 centre de intervenție pentru victimele violenței sexuale, care asigură abordarea integrată și multidisciplinară a cazurilor;
• 8 centre de asistență destinate agresorilor.
Am semnat și ratificat Convenția de la Istanbul, pentru implementarea căreia Guvernul României îți păstrează angajamentul ferm!
Susțin, cu femitate, eliminarea plângerii prealabile în cazurile de violență domestică!” a precizat Luminița Popescu.
Luminița Popescu este din aprilie 2020 Secretar de Stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați. În trecut a ocupat funcțiile de Inspector școlar general, Inspectoratul Școlar Județean Olt; Profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Ioniță Asan”- Caracal; profesor metodist la compartimentul limba și literatura română, ISJ Olt; învățător Școala cu clasele I-IV –Liiceni, Casa de copii- fete, Corabia, Școala cu clasele I- VIII Nr. 6- Caracal, Colegiul Național „Ioniță Asan”- Caracal.