Loc rușinos pentru Tribunalul Olt în lupta cu fenomenul contrabandei

0
609

Tribunalul Olt este plasat pe locul 30 în lupta cu contrabanda, într-un clasament al tribunalelor analizate de Asociaţia InfoCons. Potrivit unui comunicat remis de reprezentanta asociaţiei, Izabella Ghiţă, Tribunalul Olt a înregistrat anul trecut un număr de cinci dosare  penale care vizează activităţi de contrabandă, însă niciunul nu a fost finalizat.

Tribunalul Olt a înregistrat în 2016 un număr de 5 dosare penale ce vizează activităţi de contrabandă. În funcţie de numărul dosarelor finalizate, Tribunalul Olt ocupă locul 30 în clasamentul tribunalelor analizate. Conform datelor colectate, din totalul dosarelor înregistrate în anul 2016, la Tribunalul Olt nu a fost finalizat niciun dosar, iar 5 dosare sunt în lucru.

Datele prezentate provin dintr-un studiu realizat de către Asociația InfoCons în cadrul campaniei “Stop Contrabanda! Ia atitudine”. Studiul evaluează rezultatele din 2016 ale acțiunilor desfășurate de principalele autorități implicate în combaterea fenomenului de contrabandă. Informaţiile prezentate în studiu au fost obţinute în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi colectate prin intermediul chestionarelor trimise de către reprezentanții Asociației ”InfoCons” autorităţilor vizate.

Campania “Stop Contrabanda! Ia atitudine” are ca scop informarea publicului atât în legătură cu dimensiunea fenomenului contrabandei, cât și referitor la eforturile autorităților statului român pentru stoparea acestui fenomen. Contrabanda are profunde efecte economice şi sociale, prejudiciind bugetul de stat și limitând capacitatea de dezvoltare a României. Totodată, acest fenomen reprezintă un risc pentru siguranţa naţională, contrabanda fiind adesea asociată și altor activități infracționale, putând reprezenta chiar și o sursă de finanţare pentru activităţi teroriste.