Liviu Voiculescu: ”Consumatorii vulnerabili au posibilitatea de a amâna plata facturilor pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni fără costuri suplimentare”

0
84

Senatorul de Olt, Liviu Voiculescu a anunțat că președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaz. Legea se aplică de la 1 noiembrie, pentru o perioadă de cinci luni.

”Omânii care consumă energie electrică până în 350 de kWh şi gaze până în 200 de metri cubi lunar vor plăti facturi comparabile cu cele de anul trecut. De asemenea, potrivit actului normativ consumatorii vulnerabili au posibilitatea de a amâna plata facturilor pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni fără costuri suplimentare.

Primăriile vor primi pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în valoare de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh.” a precizat liberalul.
Prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. Facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.