La mulți ani, Balș!

0
381

Zi de mare sărbătoare pentru locuitorii orașului Balș. Joi, 22 Octombrie, se împlinesc 99 de ani de de când localitatea a făcut tranziția de la sat, la oraș.
“La mulți ani, Balș!
La mulți ani, bălșeni!
Data de 22 octombrie are o semnificație aparte pentru orașul nostru, fiind cea la care localitatea a făcut tranziția de la sat, la oraș.
La 22 octombrie 1921, Balșul a fost învestit oficial cu atributul de comună urbană, după termenii administrativ-teritoriali ai vremii.
Așadar, astăzi, sărbătorim 99 de ani de atestare urbană!” au declarat autoritățile locale.
„Localitatea Balș a făcut parte din județul Romanați (plasa Oltețul de Sus, începând cu anul 1831, apoi, între anii 1833-1840, din plasa Oltețul, fiind și reședință de plasă). În perioada 1864-1921, satul Balș din județul Romanați devine comună rurală, pentru ca la 22 octombrie 1921 să se transforme în „comună urbană”, iar „oraș în 1941”.
Între anii 1950-1968, Balșul devine reședința Raionului Balș din Regiunea Oltenia. După ultima împărțire administrativ-teritorială a țării în anul 1968, Balșul devine oraș al județului Olt.
Orașul Balș, tradițional centru politico-administrativ, s-a dezvoltat dintr-un sat, aflat la întretăierea drumului comercial de pe valea râului Olteț cu cel ce leagă orașele Craiova și Slatina. Construirea șoselei naționale și, mai ales, a căii ferate Vârciorova – Craiova – Balș – Slatina – București (în 1875) au reprezentat cel mai de seamă element în propulsarea nașterii orașului Balș.”
(fragmente din „Monografia orașului Balș” de Paula Bănică, Adriana Buică, Luminița Vasile)