LA DGASPC OLT, DISCIPLINĂ DE FIER … !

0
2023

Nu mai puțin de opt salariați ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt au fost sancţionaţi disciplinar, în primele șase luni ale anului. Dacă majoritatea dintre aceştia au primit avertismente scrise, unora li s-a redus din salariu, în una din situații s-a ajuns la desfacerea contractului de muncă. Niciunul dintre salariaţi sancţionaţi nu a contestat în instanţă măsura disciplinară.

Opt salariați s-au aflat în primele șase luni ale anului în atenţia Comisiei de Disciplină de la nivelul DGASPC Olt pentru abateri profesionale. Dacă în unele cazuri salariaţii s-au ales doar cu avertismente, în altele sancţiunile au mers până la reţinerea din salariu și chiar desfacerea contractului de muncă. „În anul 2018 au fost sancționați un număr de 8 salariați, din care avertismente scrise- patru salariați, reduceri salariale de 10% pe o perioadă de o lună-doi salariați, reduceri salariale de 10% pe o perioadă de trei luni-un salariat și desfacerea contractului de muncă-un salariat. Din cele 8 sancțiuni disciplinare, nu a fost contestată niciuna. În general, dacă nu sunt fapte care afectează starea de sănătate a copilului, starea lui de integritate, de demnitate umană a copilului nu dăm sancţiuni”, a declarat directorul general al DGASPC Olt, Rădița Piroșca.

Fiecare caz în parte a fost analizat de către Comisia de Disciplină de la nivelul instituției, iar deciziile luate de către aceasta sunt acoperite de argumente justificative, susţine conducerea DGASPC Olt.

„Cazurile sunt cercetate de către o comisie formată din trei persoane din care unul este jurist, iar ceilalţi doi au expertiză în domeniul de activitate al celui care este cercetat. Persoana care este cercetată disciplinar poate să fie asistată de un avocat pe timpul cercetării disciplinare prealabile sau de un reprezentant al Sindicatului, la cererea acesteia. Şi au fost situaţii în care persoana cercetată a fost asistată de avocat. Asta nu înseamnă că a şi câştigat după aceea”, a adăugat Piroşca.

 În ultimii doi ani și jumătate peste o sută de angajați ai DGASPC Olt au fost sancționați disciplinar pentru abateri profesionale.

Astfel, în 2016, 75 de angajaţi au fost sancţionaţi disciplinar.  Măsurile aplicate celor 75 de salariaţi sancţionaţi au fost: 50 de avertismente scrise, 22 reduceri salariale şi trei desfaceri de contracte de muncă. Cinci salariaţi, din cei 75 sancţionaţi, au contestat în instanţă sancţiunile disciplinare aplicate. Două dintre dosare au fost soluţionate în favoarea DGASPC Olt, două dosare sunt pe rol, iar unul dintre contestatari a renunţat la plângere. În 2017 au fost aplicate 34 de sancțiuni disciplinare angajaților DGASPC Olt, din acestea 31 au fost avertismente și trei reduceri salariale. Niciuna dintre măsuri nu a fost contestată.  DGASPC Olt are în prezent aproape 1.400 de angajaţi.

Ilie Bîzoi