JAPONEZII , INTERES PENTRU DEVESELU

0
681

Ne-a vizitat la redacție un ziarist japonez: ”Cum este la Deveselu..?!”

În urmă cu puțin timp, la redacția cotidianului ”Gazeta Oltului”, ne-a căutat un ziarist japonez, însoțit de un traducător român, de limbă japoneză.

Surpriza noastră a fost, de ce să nu recunoaștem, destul de mare: ce să caute la noi, un ziar de provincie, un ziarist japonez. Traducătorul ne-a dat explicațiile necesare: ”… Ziarul dumneavoastră a publicat mai multe articole, între care unul ne-a trezit interesul: ”Donald Trump contrazice Pentagonul și apără comunitatea din Oltenia”. De aceea, dorește să aibă o discuție cu dumneavoastră, semnatar al articolului și director al ziarului Gazeta Oltului.”

După stabilirea modalității și a timpului aferent acestor discuții, am dat curs întrebărilor, nu puține, pe care ziaristul Ishizuka Kengo, de la agenția de presă Press Akita Sakigake Shimpo, ni le-a adresat în japoneză și traduse în limba română.

Înainte de ne pune prima întrebare, i-am cerut să-mi răspundă el la o întrebare care să mă lămurească mai bine: de ce atâta interes despre ”Scutul de Apărare de la Deveselu”?

Răspunsul ziaristului a venit după un zâmbet complice ,dar cu o vădită stare de neliniște. “În Japonia sunt semnate două contracte , de aproape un miliard de dolari fiecare, prin care noi dorim să achiziționăm de la americani două ”scuturi de apărare”, ceva mai avansate decât cel de la Deveselu.Am vizitat și baza militară unde am avut discuții cu conducerea americană și românească”ne-a declarat acesta.

Cred că este vorba despre echipamentele de ultimă generație pe care Pentagonul dorea să le aducă la Deveselu și președintele american nu le-a aprobat. Reamintesc motivul invocat de liderul de la Casa Albă: atunci când armata americană a solicitat finanțarea pentru instalarea unui nou radar foarte puternic și ultramodern, de ultimă generație: ”nu se cunosc potențialele consecințe asupra populației din zonă”.

Asta-i îngrijorează și pe japonezi, căci nu se cunosc bine consecințele pe care le are asupra mediului, asupra oamenilor și animalelor, aceste instalații militare. Pentru a le cumpăra și instala în Japonia sunt necesare multe verificări, analize și studii.

Mai ales că ei, japonezii, nici acum n-au scăpat de efectele și calvarul radiațiilor produse de cele două bombe nucleare în urmă cu aproape 75 de ani.

Aproape toate întrebările s-au axat pe acest capitol: cum au reacționat românii, mai ales cei din zonă, ce efecte s-au produs, care a fost impactul social și economic, cum se comportă americanii…

Ca o concluzie, răspunsurile noastre au fost simple, lămuritoare sperăm. Prezența americanilor aici este benefică pe plan social și economic, iar efectele, sincer, încă nu le cunoaștem, mă refer la cele care să afecteze sănătatea oamenilor și mediul. În tot acest timp, nu sunt semnalate de oamenii din zonă, dar Dumnezeu știe dacă vor fi probleme pe termen mediu sau lung?! Precizăm că, nouă, la articolul publicat, nimeni – guvern, Prefectură, Mediu, din partea americană sau română, nu ne-a dat nici un răspuns la aspectele semnalate în articolul publicat.

Ziaristul japonez a avut parte de o întâlnire cu comandanții bazei (american și român) de la Deveselu,cu primarul municipiului Caracal , cu primarul comunei Deveselu și cu locuitori din această comună. La întrebarea pe care acesta a puso comandantului american de la Deveselu: dacă sunt produse radiații de către instalațiile militare și pe ce distanță, a primit un răspuns sec: ”Nu sunt…!”.

După care, referitor la acest aspect, i s-a răspuns sec: ”nu mai sunt alte aspecte de lămurit..!”.

Este lăudabil interesul cu care japonezii analizează și verifică atent amplasarea celor două scuturi antirachetă, din punctul de vedere al impactului de mediu și de sănătate. Au venit parlamentari, specialiști, ziariști și, probabil, vor mai veni la Deveselu pentru a le da răspuns la întrebarea: este dăunător acest echipament militar asupra oamenilor și mediului?

Pe ei nu-i interesează prea mult impactul economic, ci doar cele de mediu și, mai mult ca sigur, cel militar.Am rămas foarte surprins de atenția pe care parlamentul ,presa, organizațile guvernamentale din Japonia o acordă acestui subiect, anterior luării unei decizii importante pentru Japonia și poporul japonez.În România anterior amplasării bazei de la Deveselu s-a vorbit foarte puțin despre aeste implicațile sau urmările care ar putea afecta mediul , populația , siguranța națională…La noi a fost o starfe de euforie , mai ales pentru cei care locuiesc în apropierea bazei de la Deveselu. Solicitarea armatei japoneze a acestor echipamente militare lor are la bază , după spusele lor, pericolul nord-coreean, dar de fapt, sunt vizate China și Rusia. Și un lucru foarte important:

Cele 2 scuturi din Japonia vor fi sub controlul armatei terestre al Japoniei , americanii neavând un control și decizie.

După întalnirea și deplasarea avute la Deveselu, ziaristul și alți oameni politici japonezi urmau să plece în Polonia unde să analizeze și impactul pe care îl are acea bază militară asemănătoare celei de la Deveselu.

Paul Dobrescu