VIDEO. Angajații ALRO, un nou protest la Prefectura Olt. Sindicalist: Ministrul ne-a pregătit o țeapă

0
316

Angajații de la ALRO Slatina au continuat joi, 3 februarie, seria protestelor demarate la finalul anului trecut. Peste 600 de aluminiști s-au strâns în fața Prefecturii Olt, arătând că își vor pierde locurile de muncă dacă Executivul nu va interveni pe piața energiei.

Liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, filiala Olt, Cristel Iotu, a precizat că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a pregătit o țeapă, atunci când a adoptat Ordonanța de Urgență de la finalul anului trecut, pentru că situația nu a fost rezolvată.

„Se spunea că la finalul lunii decembrie a fost adoptată o Ordonanță de Urgență care să ajute industria românească, iată că a mai trecut o lună și ne găsim în același loc. De ce? Înseamnă că acea lege a fost croită prost. Vă mulțumesc pentru implicarea în număr atât de mare, să se vadă că aici, la Slatina, nu este o glumă. Vreau să spun că ministrul Energie, Virgil Popescu, ne-a pregătit o țeapă cu acea ordonanță din decembrie, de aceea noi ne-am gândit ca să-i răspundem cu aceeași monedă și i-am adus aici patru țepi pe care să și le aleagă. Vă rog să le transmitem urările nostre de bine. Huooo! Huooo. (…) Guvernanții au dormit în toată această perioadă, au reușit să se întâlnească la începutul săptămânii ca să cadă de acord cu faptul că prețurile pleacă de la producătorul român de energie, care este statul român în proporție de 95 la sută, și ajung la furnizori de 10 ori mai mari. Furnizorii se plâng că nu ei au crescut prețul, iar producătorul român spune că prețul la mega watt pe energie electrică este de 250 de lei. Practic această soluție adoptată de Guvernul României de a arunca vina de la unii la ceilalți ne a adus din nou în stradă, în fața Prefecturii. Să le transmitem urările noastre de bine: Huooo!”, a spus Iotu în fața aluminiștilor.

Liderul Sindicatului Liber Aluministul, Constantin Popescu, spune că Alro trebuie să reziste, iar oamenii să-și păstreze locurile de muncă. Acesta a adăugat că protestul este împotriva mafiei din energie și gaze.

„Interesele noastre sunt ca Alro să reziste, iar oamenii noștri să aibă locuri de muncă. Protestul este împotriva mafiei din energiei și gaze, responsabilă împreună cu Guvernul Orban care a inițiat această lege, continuată de Cîțu, de falimentarea industriei românești, de măcelul care se produce  asupra populației prin emiterea de facturi enorme. Vom merge până la capăt, că așa suntem învățați noi, metalurgiștii, prin a proteja populația, școlile, instituțiile României care sunt supuse unor presiuni din ce în ce mai mari de speculanții din energie și amenințate cu falimentul. Nu reducerea TVA-ului la alimente, nu plafonarea prețului, nu subvențiile la gaze și energiei sunt soluțiile pentru rezolvarea crizei energetice, ci anularea contractelor de vânzare  a energiei electrice, a gazelor naturale către intermediari, care au fost încheiate în condiții dubioase, netransparente și fără competitori la licitație, ceea ce ne face să credem că aceste contracte sunt ilicite. Solicităm Guvernului României ca aceste contracte să fie făcute publice și să vedeți cum lui Alro îi oferă energie cu 1.200 de lei,1.300, 2.000 de lei pe megawatt, iar altă companie ia de la Oltenia cu 270 de lei megawatt-ul. Oare e corect!? Oare aceste contracte sunt corecte!? Se vrea punerea în genunchi a industriei românești. Rușine, rușine să vă fie!, a spus liderul de sindicat de la Alro Slatina.

Aluminiștii au organizat până acum proteste în fața uzinei Alro, la Prefectura Olt, dar și în fața sediului Ministerului Energiei.