Irigațiile în România, un început promițător

0
695

Directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Florin Barbu, s-a aflat ieri în vizită de lucru la Slatina. Acesta s-a întâlnit cu prefectul județului Olt, Silviu Neacșu, directorul adjunct al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) Craiova, Daniel Bărbulescu, directorul ANIF Caracal, Cristian Vruse, directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură Olt, Ion Anuța, dar și cu reprezentanți ai fermierilor.

În cadrul întâlnirii directorul general al ANIF, Florin Barbu, a vorbit despre stadiul implementării proiectelor de dezvoltare a sistemului de irigații la nivelul întregii țări, și bineînțeles în județul Olt.

Am venit să vă prezint astăzi cele două obiective importante din programul de guvernare: apă gratuită până la stația de punere sub presiune și reabilitarea infrastructurii principale de irigații, conform programului de guvernare, a două milioane de hectare din aducțiunea principală. Apa gratuită a fost prinsă în programul de guvernare în anul 2017. S-a constatat că a avut o eficiență foarte bună întrucât în anul 2016 undeva la nivel național ANIF avea contractate de la fermieri o suprafață de 346.000 de hectare. În momentul de față după anul 2017 și în 2018 ANIF a ajuns la aproape 1 milion de hectare contractate și pune la dispoziția fermierilor  prin apă gratuită 1.700 de kilometri de canal și suprafața pe care se poate iriga 1,3 milioane hectare. În anul 2017 ANIF a irigat 508.000 de hectare și până în momentul de față dacă anul trecut aveam 39.000 de hectare irigate la data de astăzi avem 201.000 hectare irigate în România. Sperăm ca până la sfârșitul anului să creștem undeva între 700.000 și 750.000 de hectare. Ceea ce trebuie înțeles din apa gratuită pentru fermieri este că toată costurile cu energia electrică pe aducțiunea principală sunt suportate de ANIF, toate costurile cu reparații care până în anul 2017 cădeau în sarcina fermierilor și a organizațiilor de udători toate sunt suportate de către noi” , a precizat Barbu.

 Directorul general al ANIF a vorbit în continuare despre  programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații, dar și despre proiectele aflate în derulare în județul Olt privind sistemul de irigații. „Programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații are trei obiective: reabilitarea a 2 milioane de hectare de irigații în România. Pe lângă programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigații ANIF merge pe un program separat prin care reabilităm și punem în funcțiune stații care nu au irigat în ultimii 15-20 de ani. Ați văzut s-au pus în funcțiune stații în zona Vrancea unde de 20 de ani nu au irigat, am pus în funcțiune stații  în zona Alba Iulia, am pus amenajări  în funcțiune în zona Călărași, unde nu au irigat în ultimii 20 de ani, trei amenajări. Am pus în funcțiune chiar anul acesta pe priza de la Strejești,  cu ajutorul nostru Federația a putut băga apă pe canalul de irigații și continuăm acest program separat de programul principal de irigații pentru ca în 2020 ANIF să ajungă undeva la 2,4 milioane de hectare.  În al doilea rând ANIF are în derulare în județul Olt trei proiecte pe care se lucrează în momentul de față, amenajarea Bucșani-Cioroiu care prinde toată zona de la Găneasa-Osica și Fălcoiu, amenajarea Caracal care este în reabilitare, valoarea proiectului 23 milioane de lei, lucrările fiind în desfășurare și cred că la sfârșitul lunii iulie-15 august și pe terasa Caracal se va introduce apă pe canal pentru ca fermierii sau organizațiile să tragă apă și să ducă apa la plantă în cele mai bune condiții. Al treilea obiectiv care este în lucru în momentul de față este  Stoenești –Vișina. Și aici vom face recepția pe prima etapă a investiției, pentru a se putea asigura apă pe cei 47 de kilometri de canal și toată infrastructura de irigații din Stoenești- Vișina să fie reabilitată. Al treilea obiectiv, a fost în achiziție publică, s-a semnat contractul, este terasa Corabia cu o valoare de 54 de milioane de lei. În două săptămâni încep lucrările acolo. Se reabilitează pentru o suprafață de aproape 30.000 de hectare terasa Corabia. Acolo s-au înființat foarte multe organizații de udători”, a conchis Barbu.

În final, directorul general al ANIF a ținut să le transmită fermierilor, cât și utilizatorilor de apă din Olt că, din suprafața de 190.000 de hectare care există la nivelul județului, 78-80 la sută va fi reabilitată și vor beneficia de apă gratuită.

 „Ceea ce se întâmplă în sistemul de irigații din România reprezintă o adevărată revoluție

Prezent la întâlnire, directorul adjunct al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) Craiova, Daniel Bărbulescu, a ținut să-l felicite pe directorul general al ANIF pentru rezultatele obținute și totodată le-a reamintit fermierilor că pot să acceseze în continuare fonduri pe măsura 4.3 pentru infrastructura secundară de irigații. Mă feresc să spun cuvinte mari, dar ceea ce se întâmplă în sistemul de irigații din România din punctul meu de vedere reprezintă o adevărată revoluție în domeniu și pe această cale țin să vă felicit pentru munca depusă și pentru rezultatele obținute. Sunt mândru să fiu astăzi aici ca reprezentat al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, o instituție parteneră a ANIF-ului prin măsura 4.3 componenta de irigații, investiții în modernizarea sistemelor de irigații pe care o s-o redeschidem spre finanțare la finalul lunii iulie. Deja din discuțiile avute cu reprezentanții organizațiilor de udători există în continuare o apetență foarte mare pentru accesare acestor fonduri și acesta este un lucru foarte bun. Nu cred că este puțin lucru să obții finanțare nerambursabilă în proporție de 100% de un milion de euro per beneficiar și sunt absolut convins că se vor depune foarte multe proiecte și suma va fi cheltuită foarte  rapid. Eu cred că am avut o colaborare foarte bună între cele două instituții ANIF Și AFIR și sper ca această colaborare va continua și pe viitor”, a concluzionat directorul AFIR Craiova.

Directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură Olt, Ion Anuța, a declarat că este foarte mulțumit de ceea ce s-a realizat, până în prezent, la nivelul județului Olt, în ce privește sistemul de irigații.

Eu ca instituție care reprezintă fermierii, noi nu putem decât să ne bucurăm. Iată că programele guvernamentale, chiar dacă la început au fost privite de unii cu scepticism, dau roade. La nivelul județului Olt avem deja câteva zeci de mii de hectare care la ora aceasta se pot iriga. Deci nu putem decât să ne bucurăm”, a precizat Anuța.

Unul dintre fermierii importanți din județul Olt, Florin Chirea, care deține o exploatație în sudul județului i-a îndemnat pe fermieri să se constituie în organizații de utilizatori de apă pentru irigații. Dețin  o exploatație în sudul județului Olt, foarte aproape de zona Dăbuleni care știți că se confruntă cu secetă masivă . Pentru exploatația mea aceste proiecte sunt vitale. Dacă acum câțiva ani m-ați fi chemat la o sedință de genul acesta nici nu m-aș fi obosit să vin pentru că mi se părea un vis greu de îndeplinit. Pe zona noastră nu s-a irigat de peste 20 de ani. Pentru noi, pentru fermieri, asta înseamnă existență practic și am elimina falimentul din ecuație dacă aceste canale ar fi pline cu apă. Aș putea să-i sfătuiesc pe ceilalți fermieri să se constituie în organizații de utilizatori de apă pentru irigații pentru că nu este decât o formalitate pentru noi. Greul este de a pune stațiile principale în funcțiune și de a se livra această apă pe canalele principale. Acestea sunt investițiile cele mai mari și ar fi păcat odată ce apa există pe canal noi să nu ne constituim în aceste organizații de utilizatori de apă, mai ales că putem accesa și măsurile pe fonduri europene care sunt 100 la sută finanțate. Până și TVA-ul este deductibil. Nu prea văd care ar fi greul din partea fermierilor să poată accesa aceste măsuri, a concluzionat Chirea.

Ilie Bîzoi