INTERVIU cu Ștefania Marineanu, noul director și editor al revistei magazin ”Scurt Circuit Oltean”

0
464
După decesul neașteptat al Marinelei Preoteasa, fondatoarea revistei magazin ”Scurt Circuit Oltean” publicația a renăscut din propria cenușă, asemenea păsării Phoenix, datorită profesorului doctor Ștefania Marineanu care, cu ambiție și curaj, a preluat această publicație cunoscută în întreaga țară, dar și peste hotare. Cu o înfățișare nouă, dar cu rădăcini vechi, publicația ”Scurt Circuit Oltean” va încânta iubitorii de cuvânt din Oltenia și nu numai, trimestrial. 
Ștefania Marineanu, noul director și editor al revistei, a explicat pe larg, într-un interviu pentru Gazeta Oltului, ce a determinat-o să continue acest proiect și ce planuri are pentru viitor:

 

Revista magazin “Scurt Circuit Oltean” a fost fondată în anul 1994 de Marinela Preoteasa. După decesul acesteia, revista a cunoscut o perioadă de repaos. De ce ați ales să continuați acest proiect și nu ați optat pentru realizarea unei publicații noi?

Revista magazin “Scurt Circuit Oltean” a mai avut câteva sincope de la apariţia ei în 1994 în format tipărit. Din 1 octombrie 2011 a fost reluată lunar, în format on-line, apoi treptat bilunar, trimestrial, până la întreruperea editării ei, din motive obiective. Am fost legată prin fire tainice şi trainice de personalitatea Marinelei Preoteasa şi am considerat că această creaţie a ei, la care eu am contribuit de la primul număr, din 2011, nu trebuie să dispară în timp, iar trăirile mele m-au îndemnat să continui revista şi am ales ca dată de relansare 1 octombrie 2021, adică, aniversarea a 10 ani de la prima reluare a editării ei.

Noul format al revistei “Scurt Circuit Oltean” ce a păstrat din vechiul format și cu ce se deosebește de acesta? 

În primul rând nu este în format on-line, ci în format tipărit şi cu apariţie trimestrială. Am păstrat numai textul elementelor componente ale copertei. Este tot o revistă magazin, sub egida Ligii Scriitorilor Români, dar într-o concepţie cu totul nouă a copertelor şi a cuprinsului, structurat pe capitole tematice, iar grafica aparţine artistului plastic Paul Tudor – Balş.

Cine face parte din noul colectiv redacțional? Am înțeles că sunt persoane și din alte țări, ne puteți da câteva nume? 

Eu sunt directorul şi editorul revistei, redactor şef este prozatorul Valerian Iliescu, colaborează de asemenea, în calitate de redactor şi publicist, profesorul Constantin Geantă din Călimăneşti, care este fondatorul şi editorul mai multor reviste în judeţul Vâlcea, iar din străinătate am început o colaborare cu poetul Petru Ungar din diaspora, care locuieşte în Franţa.

Cum a fost primită vestea renașterii revistei “Scurt Circuit Oltean” de oamenii de cultură?

Apariţia revistei, într-un moment atât de delicat din punct de vedere al vieţii de zi cu zi, a primit aprecieri pozitive mai ales din partea oamenilor care fac parte din tagma scrisului: preşedintele L.S.R. la nivel naţional, scriitorul Al. Florin Ţene, scriitorul şi jurnalistul Dumitru Sârghie, pictorul Paul Tudor-Balş, jurnalistul Alin Dorobanţu, profesorul Ion Pătraşcu, membrii Asociaţiei Liga Scriitorilor Filiala Olt, care vor avea o revistă unde să îşi publice creaţiile. Am fost felicitată şi încurajată şi sper ca şi pe viitor apariţia revistei să stârnească acelaşi interes, să fie din ce în ce mai cunoscută şi mai apreciată de cât mai mulţi oameni de cultură de pretutindeni.

Ce planuri aveți pentru viitor la capitolul activitate personală? 

În primul rând să fiu sănătoasă  pentru a putea fi conectată la apariţia a cât mai multor numere ale acestei reviste, să finalizez proiectul de durată, început cu ani în urmă,  ”Jurnalul de călătorie de la A la Z”, precum şi alte proiecte literare aflate în lucru, pe care le veţi afla la momentul oportun.

În încheiere vă rog să transmiteți un mesaj cititorilor cotidianului “Gazeta Oltului”!

În aceste timpuri atât de tulburi, doresc să transmit cititorilor ziarului “Gazeta Oltului”, dar şi realizatorilor  acestuia,  multă sănătate şi să trecem cu bine peste aceste probleme care ne afectează existenţa, generând incertitudini, stări conflictuale şi în multe situaţii, suferință.

Vă mulțumim!