Interviu cu dr. Tiberiu Spirescu, vicepreședinte al Colegiului Medicilor Dentiști Olt

0
1726

,,Mulțumim dlui senator dr. Renică Diaconescu pentru susținerea necondiționată.
Datorită dlui senator, articolul din Ordinul Ministrului Sănătății nr.994 din 9 august 2018, prin care efectiv se bloca activitatea cabinetelor dentare existente la parterul blocurilor sau în incinta lor, a fost anulat”.

Pentru început, dl dr. Spirescu, câteva cuvinte despre dvs. De când practicați această profesie și de când sunteți vicepreședinte al Colegiului Medicilor Dentiști Olt?
Practic această profesie din anul 2000. În conducerea Colegiului Medicilor Dentiști (CMD) mă aflu încă de la înființare, din anul 2004, iar vicepreședinte al Colegiului sunt din anul 2011.
Cu ce se ocupă mai exact Colegiul Medicilor Dentiști Olt și care este relația acestui organism cu pacienții, dar și cu alte instituții?
Colegiul Medicilor Dentiști Olt controlează și supraveghează profesia de medic dentist (stomatolog) pe teritoriul județului Olt și în același timp apără demnitatea, promovează drepturile și interesele membrilor săi în toate sferele de activitate. În relația cu pacienții, CMD Olt asigură respectarea de către medicii dentiști a obligațiilor ce le revin față de pacient. Relațiile cu alte instituții de pe teritoriul județului Olt sunt normale, funcționale și au drept scop creșterea standardelor de practică profesională și a calității actului medico-dental în cabinete.
Cu ce probleme vă confruntați și care sunt obiectivele conducerii Colegiului Medicilor Dentiști Olt în acest an?
Problemele medicilor din CMD Olt sunt aceleași cu ale tuturor stomatologilor din țară. De exemplu, anul trecut ne-am confruntat cu o problemă majoră, ridicată de apariția Ordinului Ministrului Sănătății nr. 994 din 9 august 2018. Prin acest act juridic practic se arunca în aer activitatea cabinetelor situate în blocurile de locuințe. Pentru rezolvarea și detensionarea acestei situații am găsit o ușă deschisă și o mână întinsă la dl senator Renică Diaconescu, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate publică în Parlamentul României. Pe această cale, îi mulțumim dlui senator dr. Renică Diaconescu pentru susținerea necondiționată. Datorită dlui senator, articolul din Ordinul Ministrului Sănătății nr. 994 din 9 august 2018, prin care efectiv se bloca activitatea cabinetelor dentare existente la parterul blocurilor sau în incinta lor, a fost anulat. În acest moment ne străduim să organizăm legislația după înființarea ANMCS-ului prin Legea 185/2018, care ridică multe probleme și are consecințe majore asupra stomatologiei românești în ansamblu.
Considerați că în momentul de față profesia de medic dentist nu este pe deplin apreciată, susținută în România?
Da, putem spune și așa. Pentru îmbunătățirea situației, vrem să implementăm urgent o serie de măsuri concrete. În acest sens, în colaborare cu Ministerul Sănătății, ne dorim modificarea legislației în vederea obținerii titlului de medic specialist stomatologie generală și elaborarea metodologiei de acordare a gradului profesional. De asemenea, ne dorim dezvoltarea pregătirii medicale în acord cu stomatologia nouă și cu necesitățile pacientului. De asemenea, vizăm o mai strânsă colaborare cu autoritățile locale pentru sprijinirea asistenței igienico-dentare în grădinițe și școli. Concret prin stocarea de fonduri pentru dotarea corespunzătoare a cabinetelor, mai ales că de anul trecut s-a introdus specialitatea de pedodonție, totul în vederea unei bune profilaxii a cariei dentare la copii.
Credeți că la nivelul județului Olt ne confruntăm cu un deficit de medici dentiști?
Dacă în mediul urban astfel de probleme nu există, putem spune totuși că în zonele rurale există deficit de medici dentiști. Însă o astfel de problemă se poate rezolva numai prin implicarea tuturor factorilor responsabili din societatea românească.
Pe final, care este în opinia dvs nivelul de încredere al populației în medicii dentiști și în cabinetele dentare deschise în județul Olt? Dacă ați fi pacient, ați merge cu încredere la unul din medicii stomatologi de la noi sau ați apela la unul din alt județ sau din străinătate?
Prin lege, pacientul este liber să își aleagă medicul. Ce vreau să subliniez aici este faptul că în ultimul timp oamenii au început să fie foarte preocupați și de modul în care arată și, în cosecință, să viziteze tot mai des cabinetele dentare. Așadar, putem spune că nivelul de încredere în medici și de utilizare a unui cabinet dentar au crescut în județul Olt. Sunt consecințe firești ale unei societăți aflate în plină dezvoltare, iar județul Olt trece printr-un astfel de proces. Ca medic practicant și în calitate de vicepreședinte al CMD Olt îi încurajez pe toți pacienții să apeleze cu încredere la medicii dentiști din Olt. Așa cum niciun frizer nu se poate tunde pe sine, nici noi, medicii dentiști, nu ne putem trata singuri. Prin urmare, cu sinceritate, vă asigur că, în caz de nevoie, oricând voi apela cu încredere la serviciile unui coleg de breaslă din județul Olt.