Îngrijitoarea din Olt acuzată că a bătut o fetiță cu dizabilități, sancţionată cu desfacerea contractului de muncă

0
684

Îngrijitoarea de la căsuța de tip familial din Balș, acuzată că ar fi bătut o fetiță în vârstă de nouă ani cu dizabilități, a fost sancţionată cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă. Decizia a fost luată de Comisia de Disciplină din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Olt. De asemenea, și împotriva îngrijitoarea care a asistat la întreagă scenă a fost luată măsura sancționară de reducere cu 10% a salariului pe o perioadă de trei luni.

DGASPC Olt a finalizat ancheta în care o fetiţă în vârstă de nouă ani cu dizabilităţi, de la o căsuță de de tip familial din Balş, a fost bătută de o îngrijitoare, în urmă cu o lună. Agresiunea a fost filmată de un alt copil care a postat înregistrarea pe internet. În imagini se vede cum şi o altă îngrijitoare intervine, cele două femei ducând fetița pe sus într-o altă cameră. Uneia dintre angajate i-a fost redus salariul pe o perioadă de trei luni cu 10 % , iar celeilalte i s-a desfăcut contractual individual de muncă. Îngrijitoarea căreia i s-a desfăcut contractul de muncă nu a contestat sancțiunea disciplinară. De menționat faptul că, conducerea DGASPC Olt nu tolerează un astfel de comportament și de fiecare dată dacă se întâmplă așa, deși noi sperăm să nu se mai întâmple, o să luăm măsurile ce se impun conform legii, a precizat purtătorul de cuvânt al DGASPC Olt, Ioana Ciobanu.

În primele șase luni ale anului în atenţia Comisiei de Disciplină de la nivelul DGASPC Olt s-au aflat opt salariați, pentru abateri profesionale. Dacă în unele cazuri salariaţii s-au ales doar cu avertismente, în altele sancţiunile au mers până la reţinerea din salariu și chiar desfacerea contractului de muncă. „În anul 2018 au fost sancționați un număr de 8 salariați, din care avertismente scrise- patru salariați, reduceri salariale de 10% pe o perioadă de o lună-doi salariați, reduceri salariale de 10% pe o perioadă de trei luni-un salariat și desfacerea contractului de muncă-un salariat. Din cele 8 sancțiuni disciplinare, nu a fost contestată niciuna. În general, dacă nu sunt fapte care afectează starea de sănătate a copilului, starea lui de integritate, de demnitate umană a copilului nu dăm sancţiuni”, a declarat directorul general al DGASPC Olt, Rădița Piroșca.

Fiecare caz în parte a fost analizat de către Comisia de Disciplină de la nivelul instituției, iar deciziile luate de către aceasta sunt acoperite de argumente justificative, susţine conducerea DGASPC Olt.

„Cazurile sunt cercetate de către o comisie formată din trei persoane din care unul este jurist, iar ceilalţi doi au expertiză în domeniul de activitate al celui care este cercetat. Persoana care este cercetată disciplinar poate să fie asistată de un avocat pe timpul cercetării disciplinare prealabile sau de un reprezentant al Sindicatului, la cererea acesteia. Şi au fost situaţii în care persoana cercetată a fost asistată de avocat. Asta nu înseamnă că a şi câştigat după aceea”, a adăugat Piroşca.

Ilie Bîzoi