INCIDENT LA VOT: O persoană din Olt a fost amendată cu 500 de lei

0
708

Au apărut primele incidente la secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale. Mai multe persoane au apelat la 112 pentru că aveau nevoie de îngrijiri medicale, două secții de votare au rămas fără curent electric, iar o persoană din Olt a primit o amendă pentru apelare abuzivă la 112, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, citat de digi24.ro

„De la deschiderea secțiilor de vot și până la această oră (11:30), la nivel național au fost înregistrate 17 sesizări de posibile incidente electorale care au legătură cu desfășurarea alegerilor.

Până acum cinci sesizări nu s-au confirmat. A fost aplicată o singură amendă, în jud Olt. în valoare de 500 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe 112. Restul sesizărilor sunt în curs de verificări.

În general, sesizările au fost despre lipsa unor ștampile sau sfătuirea alegătorilor la sediul secției cu ce candidat să voteze și continuarea propagandei electorale.

„Vă reamintim că sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Cu aceeași amendă se pedepsește comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice până la ora 21 în spaţiul de protecţie al secţiei de votare 21.00.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi”, menționează Monica Dajbog.