ÎNCEPE RECENSĂMÂNTUL DE PROBĂ ÎN MUNICIPIUL SLATINA ȘI COMUNA BREBENI. DIRECŢIA REGIONALĂ DE STATISTICĂ OLT: PARTICIPAREA LA RECENSĂMÂNT ȘI FURNIZAREA DE INFORMAȚII CORECTE SUNT OBLIGATORII!

0
558

Institutul Național de Statistică a anunțat că, în perioada 10-31 martie 2021, se va desfășura un recensământ de probă, la care vor participa aproximativ 50.000 de gospodării alese, de pe întreg teritoriul țării, atât din mediul urban cât și din mediul rural.

Astfel, la nivelul județului Olt, conform Direcției Regionale de Statistică Olt, Recensământul Populației și Locuințelor de probă se va desfășura în 620 de gospodării din municipiul Slatina și 488 de gospodării din comuna Brebeni. Gospodăriile selectate în eșantion vor primi un pliant cu informațiile necesare referitoare la autorecenzare și vizita recenzorului.

Sursa citată arată că, informații privind eșantionul selectat din fiecare localitate, pentru recensământul de probă, sunt disponibile pe site-ul Direcției Regională de Statistică Olt.

Concret, în perioada 10-16 martie 2021 persoanele cuprinse în eșantion se vor autorecenza prin completarea chestionarului online după preînregistrare, iar în perioada 22-31 martie 2021, cei care, din motive obiective, nu s-au putut autorecenza vor primi vizita unui recenzor pentru realizarea interviului față-în-față.

Recensământul Populației și Locuințelor din semestrul I al anului 2022 este primul recensământ care se va desfășura preponderent online. Fiecare persoană are posibilitatea de a se autorecenza, în doi pași:

– Pasul unu constă în completarea formularului de preînregistrare, pentru membrii gospodăriei, disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro/ sau accesând codul QR din pliantul primit în cutia poștală; Preînregistrarea de la pasul unu este indispensabilă pentru a primi link-ul de accesare a chestionarului individual.

– Pasul doi constă în completarea chestionarului individual, accesându-și propriul chestionar prin link-ul primit pe adresa de email indicată de fiecare, la preînregistrare.

Autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, tableta, laptop sau PC.

Conducerea Direcției regionale de Statistică Olt a precizat că având în vedere condițiile sanitare impuse de pandemia de SARS-Cov 2 este recomandată autorecenzarea (prin completarea chestionarului online). Autorecenzarea aduce mai multe beneficii: evitarea contactului cu persoane externe locuinței, gestionarea timpului liber conform preferințelor, precum și asigurarea calității răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană.

De menționat că, informațiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal și anonimizate imediat după intrarea în sistemDatele colectate la recensământul de probă nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel.

Participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului față-în-față cu un recenzor sunt obligatorii.

Refuzul de a furniza informațiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000-1.500 lei.