Încălzirea vremii va opri coronavirusul?

0
449

Ar putea încălzirea vremii să încetinească răspândirea coronavirusului?

Dacă totul merge bine, noul virus SARS-CoV-2, s-ar putea comporta ca virusul gripal. Adică, odată cu venirea primăverii şi a încălzirii vremii, agenţii patogeni să moară, oprindu-se astfel răspândirea bolii COVID-19. Sezonul coronavirusului ar trece la fel ca valul anual de gripă, care începe să se estompeze când se termină iarna.

Primăvara poate fi anotimpul speranţei, dar este încă prea devreme pentru a spune cu exactitate dacă SARS-CoV-2 se comportă ca virusul gripal. Virologul Thomas Pietschmann spune că experţii încă nu pot prezice traiectoria virusului, deoarece “sincer vorbind, încă nu cunoaştem acest virus“, potrivit dw.com.

Pietschmann este virolog molecular la Centrul de Cercetări Experimentale şi Clinice privind Infecţiile, numit Twincore, cu sediul la Hanovra, Germania. El cercetează aşa-numitele virusuri ARN, de pildă virusul hepatitei C. Şi SARS-CoV-2 face parte din acest grup.

Rece şi uscat. Condiţii propice

Cu cât este mai cald, cu atât condiţiile sunt mai dificile pentru multe virusuri. „Coronavirusul este înconjurat de un strat lipidic, cu alte cuvinte, de un strat de grăsime“, explică Pietschmann. Acest strat nu este foarte rezistent la căldură, ceea ce înseamnă că virusul se descompune rapid atunci când temperaturile cresc. „Alte virusuri, cum ar fi norovirusul, sunt mai stabile, deoarece constau în principal din proteine şi material genetic“.

Pentru alţi agenţi patogeni, temperatura joacă doar un rol secundar. De pildă, virusul Dengue, se găseşte în principal în regiunile tropicale şi subtropicale. Însă acest lucru are mai puţin de-a face cu agenţii patogeni cărora le prieşte vremea caldă: „În acest caz, temperatura nu joacă rolul principal în răspândirea agenţilor patogeni, ci animalul care transmite virusul“, explică doctorul Pietschmann.

Şi umiditatea aerului influenţează transmiterea virusurilor respiratorii. Odată ce agenţii patogeni au fost expulzaţi din tractul respirator cu un strănut puternic, ei rămân literalmente suspendaţi în aer. „În zilele de iarnă reci şi de obicei uscate, picăturile mici, împreună cu viruşii plutesc în aer mai mult decât atunci când umiditatea aerului este ridicată“, subliniază Pietschmann. În acest fel, agenţii patogeni se pot răspândi cu repeziciune.

Totuşi, de la primul contact cu agenţii patogeni până la primele simptome ale bolii, pot trece câteva săptămâni. Durata acestei perioade de incubaţie depinde de caracteristicile şi biologia virusului.