In Romania inflația este în continuă creștere potrivit datelor înregistrate în luna octombrie. Ce soluții au cetățenii

0
170

Nu doar Romania se confruntă cu această problemă, ci și alte 13 țări din Uniunea Europeană. Dacă în luna septembrie inflația era de 10,9%, în luna octombrie aceasta a crescut la 11,5%.

Spre deosebire de alte state precum Estonia, care înregistrează cea mai mare creștere a inflație și anume de 22,5% sau de țara vecină Ungaria, care a înregistrat o cotă a inflației de 21,9%, potrivit datelor furnizate de Eurostat, tot e bine.

Bilanțul este următorul: rata inflației a scăzut în 11 state membre ale Uniunii și a rămas stabilă în 3, însă a crescut în 13 state, printre care se enumeră și Romania.

Cel mai bine stau Franța și Spania, fiind țările care au înregistrat cea mai mică creștere a inflației din Uniunea Europeană în luna septembrie. Astfel, Franța a înregistrat o rată a inflației de 7,1%, în timp ce Spania a înregistrat o inflație de 7,3%.

Comparativ cu luna octombrie a anului 2021, când rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a fost de 4,4%, iar în România de 6,5%, se poate observa o creștere semnificativă.

Previziunile Bănci Naționale a României sunt că inflația este în continuă creștere și până la finele anului 2022 se prognozează o inflație în România de aproximativ 16%, iar principala cauză este majorarea costurilor cu energia.

Comisia Europeană preconizează însă că inflația va scădea în 2023 la 7% în Uniunea Europeană, iar în 2024 se va diminua la 3%, respectiv, 2,6%.

Potrivit tuturor previziunilor vârful va fi atins la finele acestui an. Ce soluții au cetățenii? Atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice, în special cele care se confruntă cu probleme financiare trebuie să economisească. Cel puțin până trece această perioadă.

Din punct de vedere tehnic, o societate comercială își poate majora capitalul social, iar acest lucru se poate realiza prin incorporarea profitului (dacă există) sau prin banii asociaților aduși de acasă sau alte bunuri care sunt utile desfășurării activității economice.

Astfel, economisirea se realizează prin faptul că asociații nu îți mai încasează profitul sau parte din profit, ci îl lasă în firmă pentru a-i asigura continuitatea în această perioadă dificilă, iar dacă firma nu a înregistrat profit, aceștia pot realiza o infuzie de capital pentru a asigura subzistența.

În ipoteza nu are nici firma și nici asociații nu au bani, atunci ar rămâne soluția unor împrumuturi care pot fi bancare sau de altă natură.

O altă opțiune este orientarea către ajutoarele de stat. De exemplu, 10.000 de companii vor primi ajutor de la stat de 750 de milioane de euro și trebuie să îndeplinească o singură condiție, potrivit DIGI24.

Potrivit sursei citate statul vrea să compenseze creșterea cheltuielilor firmelor din industria ospitalității. Suma totală alocată este de 750 de milioane de euro și vizează compensarea creșterii cheltuielilor de exploatare din perioada 1 februarie – 31 decembrie 2022. Sunt eligibile firmele din turism care fac dovada că au înregistrat o creștere a costurilor și o creștere a cheltuielilor cu energia și gazul.

În ce privește persoanele fizice, și ne referim la cei mai greu încercați, prima soluție este economisirea, dar și celelalte variante amintite mai sus.