În România, din surse oficiale, după anul 1945, ar fi existat aproximativ 400.000 de evrei, iar neoficial, cifra s-ar ridica la peste 500.000 de persoane.
După înființarea statului ”ISRAEL” în anul 1949 și mai ales în perioada comunistă, numărul evreilor în țara noastră a scăzut foarte mult.
Aceștia au emigrat în Israel, America de Nord, Europa și alte țări din lume.
În județele Olt/Romanați, în perioada 1930-1947 existau: în anul 1930 -196/107; 1941- 118/111; 1947-107-49 evrei, cei mai mulți trăind în orașele Slatina, Caracal și Corabia.
Se știe că, migrația acestora în alte țări a lăsat un mare gol în activitatea și existența comunităților evreiești din România.
Practic, cele mai multe sinagogi au fost închise, iar în timp au fost dărâmate, la această dată existând faptic în jur de 90 de clădiri, foarte puține rămânând funcționale.
În Olt, există doar o singură sinagogă, în municipiul Caracal, nefuncțională, aflată pe strada Grigore Ion, nr. 5.
Sinagoga a fost dată în funcțiune, la începutul secolului XX-a (anul 1902), în cartierul evreiesc existent la acea vreme.
Construcția se prezintă în stare bună și din câte știm, primarul municipiului Caracal, Ion Doldurea, intenționează să o cuprindă în ”Ghidul Turistic al Caracalului”.
Din păcate, clădirea – din cauza modernizării orașului – se află într-o zonă retrasă, neaccesibilă ochiului de pe drumul public.
Interiorul se păstrează în condiții bune, bogat ornamentat, cu picturi și mobilier original, de calitate și bine conservat.
La parter, elementul principal este ”amvonul”, ușa centrală, din lemn cu un ancadrament în relief, permite intrarea și accesul , privirea spre ”Steaua lui David”, picturile și decorațiile interioare.
Etajul este tot din lemn, stilizat arhitectural cu ferestre rotunde și cu plafonul semiboltit, în întregime pictat, în centrul lui fiind prins un candelabru metalic.
Cimitirele evreiești din România amintesc și țin vie prezența acestor locuitori prezenți de sute de ani pe teritoriul României actuale.
Prima documentare istorică, o piatră funerară, datează din anul 1457 de pe vremea lui Ștefan Cel Mare, într-un cimitir din Iași.
Este vorba despre un evreu medic, venit în Moldova, la Iași din Polonia.
În România, la această dată, există în jur de 800 de cimitire evreiești, iar în 750 de localități nu mai trăiește niciun evreu.
În județele Olt/Romanați sunt doar trei cimitire: la Caracal, Corabia și Slatina.
Federația Comunităților Evreiești din România se ocupă cu evidența, întreținerea cimitirelor, sinagogilor din țară.
Care este situația actuală a lor, cu bine și rău, în județele Olt/Romanați vom încerca să publicăm cât mai complet și fidel, într-un număr viitor al ziarului.
Pavel Calciu