Impozitarea stupilor în 2018. Ce impozit pe norma de venit vor plăti apicultorii olteni

0
1064

Apicultorii din Olt vor avea anul acesta de plătit un impozit pe norma de venit în agricultură mai mic comparativ cu anul trecut. Dacă anul trecut norma de venit/familia de albine a fost de 28 de lei, în 2018 norma de venit pentru crescătorii de albine este de 15 lei.

Impozitarea în apicultură se aplică doar celor care au peste 75 de stupi. Astfel, persoanele fizice care desfăşoară activităţile agricole, sunt supuse impunerii pe bază de norme de venit, indiferent de forma sub care desfăşoară aceste activităţi, respectiv individual, PFA sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică.

Pe baza declaraţiilor depuse de contribuabili, organul fiscal competent stabileşte impozitul anual datorat. Impozitul astfel determinat de organul fiscal competent reprezintă impozit final şi nu se recalculează. De precizat că impozitul pe norma de venit se plătește indiferent dacă apicultorul comercializează sau nu miere. Astfel, proprietarii de stupi sunt obligați ca până pe 25 mai să își declare la Finanțe efectivul de albine și, pe baza normelor de venit stabilite pentru 201, ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) calculează impozitul ce poate fi plătit în două tranșe. Normele de venit se propun de direcţiile agricole, pe baza metodologiei stabilite de Guvern, se aprobă şi se publică de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale.

Conform prevederilor articolului 107 alineatul (6) din Codul fiscal, plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, astfel: 50% din impozit până la data de 25 octombrie inclusiv; 50% din impozit până la data de 15 decembrie inclusiv.

Ilie Bîzoi