Pe 24 iunie, Calendarul Creştin-Ortodox sărbătoreşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, însă în calendarul popular regăsim şi sărbătoarea cunoscută sub numele de Sânziene sau Drăgaică. Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar. Denumirea este preluată probabil, de la Sancta Diana, zeiţa silvestră. Sânzienele erau considerate, încă din vremea lui Cantemir, ca reprezentări fitomorfe (Florile de Sânziene) şi divinităţi antropomorfe. În credinţa popularâ, Sânzienele erau considerate a fi nişte femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinităţi nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om.
Conform tradiției, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cânta și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și păsările, umplu de leac și miros florile și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor.
Tot în acestă zi, în România şi în comunităţile româneşti din întreaga lume este marcată Ziua Universală a Iei. Sărbătoarea „cămăşii cu altiţă”, cum mai este denumită ia, a fost iniţiată în anul 2013 de comunitatea La Blouse Roumaine, care a dorit ca bluza tradiţională românească împreună cu tradiţia noastră moştenită din timpuri imemoriale, să devină un adevărat brand de ţară, recunoscut în întreaga lume. Chiar denumirea comunităţii, reprezintă de fapt titlul unui tablou realizat de pictorul francez Henri Matisse care realiza o imortalizare a iei româneşti – “La blouse roumaine”, 1940 – creaţia fiind expusă la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris.
Muzeul Județean Olt marchează Ziua Iei într-un mod inedit
În această zi, conducerea Muzeului Județean Olt va lansa canalul propriu de youtube al muzeului. Iar primul film postat pe 24 iunie este despre colecția proprie de ii. De altfel, în holul de onoare al instituției este expusă și o mică expoziție de costume populare.
În Muzeul Județean Olt se află exemplare unicat de cămăși și costume tradiționale, conservate cu sfințenie.
Una dintre cele mai interesante piese este o cămașă de Cezieni, cusută de … un bărbat! „Este o ie cu totul specială, pentru că a fost premiată de principesa Brâncoveanu, descendentă a familiei Brâncoveanu. Este o ie cusută pe pânză de in, dar nu in topit, are motive geometrice cusute cu fir metalic auriu, cu miez textil”, a explicat, pentru eurolteniainfo.com, Claudia Balaș, etnograf.
Printre cele mai valoroase piese din colecția muzeului se mai numără și o serie de ii de Romanați, precum și din cele specifice zonei de pe malul stâng al Oltului, Câmpia Boianului. „Printre cele deosebite avem o ie cusută cu fir subțire de lână, care face parte dintr-un ansamblu (costum). Iarăși extraordinare sunt iile din nord, pentru că sunt îmbogățite cu paiete și mărgele”, ne-a mai spus Claudia Balaș.