Haos în privința transferului de taxe sociale de la angajator la angajat

0
361

Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor Metarom  atenționează că noile măsuri legislative iniţiate şi impuse de guvernanţi au creat o stare de instabilitate şi haos pe piaţa muncii şi au generat o multitudine de conflicte sociale în interiorul societăţilor comerciale.

Din această federație face parte și Sindicatul Oltmet Slatina, care numără 521 de membri.

Cu fiecare an ce trece se produce o debalansare tot mai pronunţată între interesele patronatelor şi cele ale lucrătorilor, aceştia din urmă fiind exploataţi tot mai intens şi având din ce în ce mai puţine drepturi. Există la ora actuală foarte multe firme mari în care între 25% şi 60% dintre lucrători au salariul minim pe economie. Prin menţinerea salariilor mici, lucrătorii din sectorul privat sunt condamnaţi pe termen mediu şi lung la sărăcie, salariile mici conduc la pensii de mizerie, în condiţiile în care plafonul de pensii private funcţionează de puţin timp, fără influenţe pozitive, asupra salariaţilor care se pensionează în următorii ani. Este situaţia care se regăseşte şi în sectorul metalurgic. Prin modificările legislative pe care le-a iniţiat şi impus actuala conducere a ţării, a creat o stare de instabilitate şi haos, generând o multitudine de conflicte sociale în interiorul societăţilor comerciale”, menționează organizaţia sindicală într-un comunicat de presă.

Conform Metarom, cea mai inadecvată măsură pe piaţa muncii rezultă din prevederile Ordonanţei 79/2017 privind transferul taxelor sociale de la angajator la angajat.

”Efectul în final este scăderea veniturilor salariaţilor, în special a celor din economia reală. În majoritatea societăţilor, capitalul este privat, acţionariatul acestora neputând fi obligat să majoreze salariile, astfel încât să avem o conservare a veniturilor nete. Dacă în societăţile comerciale cu un număr mare de salariaţi şi cu sindicate puternice s-a reuşit prin negociere o oarecare conservare a veniturilor reale, în societăţile cu un număr mai mic de angajaţi şi care au ponderea majoritară în economie acest lucru este imposibil. În actuala conjunctură avem situaţia paradoxală în care salariaţii care creează plusvaloare din economia reală beneficiază de venituri salariale mult mai mici faţă de cei din sistemul bugetar pentru aceleaşi competenţe şi calificări. Acest fenomen deja îşi produce efectele în rândul populaţiei active generând lipsa interesului pentru locurile de muncă din industrie, toată lumea dorindu-şi să lucreze în instituţii publice unde se câştigă mult mai bine”, susțin reprezentanții sindicali.