Foştii grefieri din Olt, pensii de trei ori mai mici decât foştii magistraţi

0
857

Deşi beneficiază de legi speciale ca şi magistraţii, cuantumul pensiilor foştilor grefieri din Olt cu ani mulţi de muncă în spate nu se ridică nici măcar la jumătatea veniturilor încasate lunar de către foştii judecători sau procurori. Şi asta în condiţiile în care volumul de muncă al grefierilor, unii cu studii superioare, este incomparabil mai mare decât cel al magistraţilor.

La nivelul judeţului Olt există aproximativ 50 de beneficiari de pensie de serviciu care au lucrat ca personal auxiliar în justiție.

Potrivit Legii 130/2015 de pensia de serviciu beneficiază persoanele care au o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, la împlinirea vârstei de 60 ani, cuantumul pensiei fiind de 80 la sută din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare. În prezent, cea mai mare pensie încasată de un fost grefier din Olt, actualmente pensionar, este de 9.197 de lei. În raport cu un fost coleg magistrat acesta încasează de trei ori mai puţin decât primul magistrat pensionar din Olt care are un venit de 28.665 de lei. La polul opus cea mai mica pensie specială încasată de un fost grefier este de doar 2.063 de lei, față de 5.760 de lei cât este cea mai mica pensie specială încasată de un fost magistrat. La nivelul judeţului Olt există aproape 50 de pensionari foști grefieri care se bucură de aceste pensii de serviciu, stabilite în baza legii. „În Olt există 47 de pensionari foşti grefieri, ale căror pensii de serviciu au fost stabilite în baza Legii 130/2015. Suma totală plătită din bugetul public pentru plata drepturilor acestei categorii de pensionari, în luna iunie 2020, s-a ridicat la valoarea de 133.361 de lei”, a declarat directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Olt, Iulian Smarandache.

Mai trebuie precizat faptul că de prevederile Legii 130/2015 pot beneficia şi persoanele care au o vechime în specialitate cuprinsă între 20 şi 25 de ani, dar vor fi penalizate cu unu la sută pentru fiecare an care le lipseşte din vechimea integrală. În schimb, cele care au mai mult de 25 de ani în specialitate vor primi în plus unu la sută, fără a putea depăşi baza de calcul.