Focarul de pestă porcină africană din Osica de Sus a fost declarat stins. În ce condiții se poate face achiziția de porci

0
229

Focarul de pestă porcină africană din localitatea Osica de Sus a fost stins în această săptămână de specialiștii Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt. Totodată au fost ridicate măsurile sanitare veterinare specifice din zonele cu restricții. De precizat faptul că în data de 17 februarie în exploataţia afectată a fost introdus un porc santinelă.

Menţionăm că achiziţia de porci în acestă localitate se va face cu respectarea procedurilor din Manualul Operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină africană, ediţia III – 2019, respectiv după testarea serologică în direcția pestei porcine africane a santinelei şi obţinerea unui buletin de analiză cu rezultat negativ. Ulterior, proprietarii de exploataţii nonprofesionale care vor să achiziţioneze suine, au obligaţia respectării legislaţiei sanitare veterinare şi anume ca animalele să fie identificate cu crotalie auriculară, însoţite de documente legale (certificat sanitar veterinar pentru transport animale vii  şi formular de mişcare), iar dacă vor cumpăra din alte judeţe trebuie obligatoriu solicitat aviz interjudeţean  , se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

  DSVSA Olt solicită în continuare sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau DSVSA Olt.