Fiscul oltean, în plin proces de restituire a banilor încasați pentru taxa auto. Sume colosale pe care trei olteni le au de recuperat de la stat

0
1141

Peste 51.000 de olteni pot solicita Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt restituirea taxelor auto pentru înscrierea autovehiculelor, pe cale administrativă. Până în acest moment, aproape 11.400 de persoane şi-au cerut banii înapoi.

Oltenii care au plătit taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativă. Aproape 51.500 de persoane din judeţul Olt sunt în situaţia de a-şi cere banii înapoi. La nivelul AJFP Olt, până la această data, au solicitat restituirea sumelor reprezentând taxa special pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu, un număr de 11.378 contribuabili. Numărul de contribuabili care pot solicita restituirea taxei este de 51.480. În prezent procesul de restituire este în plină desfășurare, a precizat Mihaela Marinescu, purtătorul de cuvânt al AJFP Olt. Cele mai mari sume solicitate de contribuabili, pentru o singură mașină sunt: 23.119 lei; 19.441 lei și 18.730 lei.

Pentru a-şi primi banii înapoi, solicitantul trebuie să depună o cerere la organul fiscal competent. Contribuabilii pot solicita restituirea taxei prin cerere adresată organului fiscal competent. În cerere se înscriu, în mod obligatoriu, elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului și datele de identificare ale autovehiculului pentru care se solicit restituirea taxei special pentru autoturisme și autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule. Modelul de cerere este prevăzut de Ordinul Ministerului Finanțelor Publice numărul 1.937/16.05.2018. Precizăm că restituirea sumelor se efectuează de organul fiscal competent numai în contul bancar deschis pe numele titularului taxei auto, a adăugat Marinescu. Restituirea efectivă a sumelor se  efectuează de către unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent , astfel: în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018 pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019 pentru timbrul de mediu pentru autovehicule.

Ilie Bîzoi