Firmele de pază şi securitate din Olt, cele mai reclamate la ITM

0
261

Zeci  de salariaţi olteni au sesizat Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) , plângându-se că angajatorii le încalcă drepturile salariale. Potrivit unei statistici realizate de către ITM Olt, de la începutul anului şi până în prezent, instituţia a primit aproximativ 140 de sesizări.

Toate reclamaţiile primite în acest an fac referire la problematica relaţiilor de muncă, mai concret nerespectarea de către angajatori a drepturilor derivate din calitatea de angajat sau condiţiile în care au fost încetate contractele individuale de muncă. Din analiza celor 137 sesizări înregistrate de ITM Olt, inspectorii de muncă  au concluzionat că cele mai multe petiţii au venit din partea angajaţilor firmelor de pază şi protecţie şi au vizat neplata drepturilor salariale.

De asemenea, în topul firmelor reclamate se află şi cele de comert si de construcţii. Cele mai multe dintre sesizările primite la sediul ITM Olt vizează, în mare parte, aspecte legate de drepturi salariale neacordate la timp sau ore suplimentare neremunerate. În plus, petiţionarii au mai reclamat faptul că nu le sunt acordate  sau nu le sunt platite concediile de odihna, repausul săptămânal de două zile consecutive sau că unii angajatori refuză să elibereze anumite documente care atestă vechimea în muncă.

„Pentru fiecare din aceste sesizări s-au dispus controale şi majoritatea s-au confirmat. În urma verificărilor inspectorii de muncă au lăsat măsuri cu termene ferme de realizare. Sunt însă şi situaţii în care angajatorii nici în urma măsurilor lăsate de inspectorii de muncă nu plătesc drepturile salariale către angajaţi.  În aceste cazuri se aplică sancţiuni prevăzute de Legea 8/1999, respectiv amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, pentru nerealizarea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă. Se întâmplă acest lucru întrucât Codul Muncii nu prevede o sancţiune în mod expres pentru neplata drepturilor salariale. Sunt şi sesizări în care foştii salariaţi reclamă prestarea unor ore suplimentare, neacordarea repausului săptămânal, aspecte care sunt foarte greu de dovedit de inspectorii de muncă întrucât dumnealor (n. red. – angajaţii) au plecat din unitatea respectivă. Inspectorii de muncă se deplasează la punctele de lucru, în schimb ne confruntăm cu reticenţa salariaţilor activi în a declara realitatea cu scopul de a se proteja”, a precizat inspector şef Cristian Ungureanu, şeful ITM Olt.