Vineri 13 septembrie, în sala de festivităţi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt a avut loc un eveniment care denotă preocuparea conducătorilor din învăţământul oltean pentru cultivarea şi promovarea performanţei şcolare. Este vorba de festivitatea prin care au fost premiaţi cei mai buni elevi din şcolile judeţului, cei care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională şi la examenul de Bacalaureat. În deschiderea ceremoniei, Adrian Bărbulete, inspectorul general al ISJ Olt, şi-a exprimat bucuria de a se afla în faţa elevilor, a profesorilor lor şi a părinţilor, cu ocazia acestui eveniment fericit, care îi onorează în primul rând pe elevi, dar şi pe toţi cei care şi-au adus o anumită contribuţie la şlefuirea metalului rar al inteligenţei şi creativităţii în muncă. În acest sens remarcăm în primul rând contribuţia profesorilor – adevăraţi alchimişti care pot tranforma plumbul în aur. Acum, nu spunem că s-a plecat de la plumb, dar dacă s-a ajuns la aur, aceasta înseamnă că a existat un punct de plecare şi acesta a constat în faptul că părinţii respectivilor elevi au şi ei meritul lor în asigurarea bazei de pornire şi a unui climat sănătos în familie, care să ofere măcar liniştea sufletească atât de necesară vieţii de elev. Este aspectul pe care şi inspectorul general l-a subliniat atunci când, asigurându-i pe elevi că sunt nişte învingători, a spus: „Sunt convins că parteneriatul Şcoală – Familie a fost cheia succesului vostru”. În cuvântul său, Doamna Mariana Gheorghe, inspector şcolar general adjunct, a menţionat că din punctul de vedere al performanţei şcolare, Oltul este printre judeţele fruntaşe. În timp ce în majoritatea judeţelor, notele de zece la examenele naţionale sunt rare, la noi, iată, avem 19 astfel de note. Această performanţă a elevilor onorează întreg învăţământul judeţean. Totodată, d-na inspector general adjunct şi-a exprimat convingerea că la anul vor fi şi mai mulţi elevi, motiv pentru care vede deja sala de festivităţi a inspectoratului ca neîncăpătoare pentru a găzdui o asemenea ceremonie.
Pentru media 10 la Evaluarea Naţională, au fost premiaţi următorii elevi: Albotă Carmen Maria, de la CN Ion Minulescu Slatina, Andruţă Mihaela, de la Şcoala Gimnazială „Mihail Drumeş” Balş, Butoi Alexandra Andreea, de la LPS Slatina, Dragomir Ana-Maria, de la Şc. „Constantin Brâncoveanu” Slatina, Fărcăşanu Bianca şi Lia Sara Maria, de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Caracal, Măricuţoiu Maria, de la „Ion Minulescu”, Pârvu Robert Alexandru, de la „Ion Minulescu”, Postelnicu Cristina, de la Şcoala Gimnazială Orlea, Vasilescu Lucia, de la Şcoala Gimnazială Florian Diţuleasa” Vităneşti, comuna Sârbii Măgura.
Pentru media 10 la Bacalaureat, au fost premiaţi următorii elevi (care între timp au devenit studenţi): Anca Silvia Gabriela, de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu”, Barbu Simina Andreea, de la Colegiul Naţional „Radu Greceanu”, Eremencu Elena Diana, tot de la CNRG, Olteanu Cristina, de la CNIM, Popescu Elena Andreea, de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazu”, Staicu Alexandru, de la CNIM, Vlad Denisa Alexandra, de la Liceul Teoretic „Petre Pandrea” Balş, Voiculescu Cristina, de la Liceul Tehnologic nr.1 Balş, Vrancea Oana Roxana, de la Liceul „Mihai Viteazu” Caracal.
În încheierea acestei festivităţi, în foaierul inspectoratului, în onoarea premianţilor, grupul de copii „Voces Primavera”, condus de soprana Maria Silinescu, în acompaniamentul lui Harald Marius Fieraru, a intonat Gaudeamus Igitur, precum şi o serie de cântece menite să preamărească triumful învingătorilor.
Constantin Smedescu