Festivalul „Sărbătoarea iilor” de la Cezieni, dat peste cap. Primar: „La mall când intră lumea nu cred că este întrebată dacă are vaccin sau nu ?”

0
1614

Primăria comunei Cezieni și Consiliul Local Cezieni împreună cu Consiliul Județean Olt și Centrul Județean de Cultură și Artă Olt organizează cea de-a XXXVII-a ediţie a Festivalului Național Sărbătoarea iilor.

Duminică 27 iunie 2021 comuna Cezieni îmbracă, pentru al treizeci și șaptelea an, straiele de sărbătoare. Este Sărbătoarea iilor, un eveniment de anvergură națională.

Potrivit primarului comunei Cezieni, sufletul acestei manifestări, Dănuț Gușatu, festivalul din acest an, din păcate, va fi unul restrâns.

Deși edilul șef a încercat tot ce i-a stat în putință să creeze condițiile pentru organizarea unui spectacol de neuitat, acest lucru nu va fi posibil, întrucât autoritățile sanitare nu vor permite acest lucru.

Nu fac nimic în afară de o expoziție stradală. Nu va fi spectacol. Renunț la spectacol, la horă și altele și o să fac o expoziție stradală așa cum am făcut și anul trecut. Nu va fi spectacol pentru că nu reușesc să îndeplinesc condițiile care sunt în vigoare la ora aceasta cu persoanele care participă la activități să fie vaccinate, știți și dumneavoastră. Mă rog nu comentez mai departe. Din păcate, nu cred că era o problemă dacă noi făceam spectacolul acolo unde facem de regulă pentru că este în aer liber. Este mult mai simplu decât la mall. La mall când intră lumea nu cred că este întrebată dacă are vaccin sau nu, dar nu este treaba noastră?. Expoziția stradală nu poate să fie pe tot parcursul zilei din cauza soarelui. Exponatele, expuse intens la soare, se decolorează, fapt pentru care va fi între orele 11:00 și 15:00, a declarat profund dezamăgit, primarul comunei Cezieni, Dănuț Gușatu.

 Începută de inginerul Tudor Dănacu în anul 1974, după un obicei al Principesei Brâncoveanu care a premiat cele mai frumoase ii cusute de femeile din sat între anii 1920-1947, Sărbătorea Iilor de la Cezieni s-a constituit ca o formă de rezistență a frumosului și tradiției locale la tot ce însemna falsitate și kitsch.

Anual, sute de ii pleacă din Cezieni, atât în țară cât și peste hotare, demonstrând că arta milenară a cusutului este încă vie și că va dăinui multă vreme de acum încolo. La ediția din acest an sunt așteptate și personalități din lumea politicii în frunte cu președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, dar și senatori și deputați de Olt.