Fermierii care mai dau foc miriștilor riscă să fie excluși de la plata subvenției

1
165

În ciuda avertismentelor venite din partea reprezentanților APIA Olt, fermierii olteni continuă să dea foc miriștilor. Tradiția este veche și primează în fața condițiilor de ecocondiționalitate. Astfel, an de an sunt sesizate incendii de miriști și de vegetație uscată.

Reprezentanții APIA Olt au precizat că fermierii care încalcă măsura de ecocondiționalitate privind arderea miriștilor riscă chiar să fie excluși de la plata subvenției.

„Una din normele de ecocondiționalitate este interdicția privind arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente. Interdicția are ca scop menținerea materiei organice în sol. Fermierii care exploatează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare etc.). Fermierii care încalcă această obligaţie pot fi sancţionaţi prin diminuarea sumelor la care au dreptul, în funcţie de gravitatea încălcării sancţiunea poate ajunge şi la sută la sută excludere”, se arată într-un comunicat al APIA Olt.

Pentru a fi identificați fermierii care dau foc miriștilor, a fost încheiat protocolul între APIA, Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Potrivit datelor transmise de APIA Olt, anul trecut nu au fost fermieri sancționați din cauza arderilor de miriști, pentru că nu s-a putut stabili dacă a fost culpa agricultorului.

1 COMENTARIU

  1. Daca acest lucru se va aplica oricarui fermier care are miriste incendiata,nu conteaza de cine,atunci fermierii ar fi grijulii cu miristea
    Asa pun un vecin sa ii dea foc si -a rezolvat
    Legea nu e buna

Comments are closed.