Fermieri din Olt, executați silit

0
1704

În Olt,  există în evidenţele Agenţiei de Plăţi și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sute de fermieri cu datorii, valoarea debitelor depășind 3,7 milioane RON (adică peste 37 de miliarde ROL).  Debitele sunt, în majoritatea cazurilor, o consecinţă a nerespectării de către fermieri a condiţiilor de eligibilitate. Acolo unde debitele nu s-au încasat prin conformare voluntară sau compensare, pentru executare silită dosarele au fost transmise Agenției Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Reprezentanţii APIA susţin că dacă debitorii nu îşi achită obligaţiile bugetare la termenele la care acestea au devenit exigibile, se naşte, din punct de vedere juridic, dreptul APIA de a efectua deducerea din plăţile viitoare la care are dreptul stabilit prin decizie de plată sau alte documente de plată prevăzute de legislaţie şi proceduri interne sau de a demara acţiunea de executare silită, în sensul transmiterii titlului executoriu către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. „ Valoarea totală a debitelor înregistrate de fermierii olteni este de 3.744.918,38  RON din care din derularea fondurilor europene și a fondurilor publice naționale aferente 1.829.237,33 lei; din schema prevăzută de OUG 45/2015 debite în cuantum de 708.581,59 de lei și debite naționale în valoare totală de 1.207.099,46 lei. Toate debitele înregistrate la nivelul Centrului Județean Olt sunt date spre executare silită către Agenția Națională de Administrare Fiscală”, a precizat Doru Daniel Neacșu , directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Olt. Gazeta Oltului a solicitat APIA Olt să ne pună la dispoziție informații și cu privire la primii cinci fermieri din Olt cu cele mai mari datorii. Din păcate aceste date nu ne-au putut fi furnizate întrucât potrivit APIA Olt aceste informații sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor.

Trebuie precizat faptul că la începutul lunii octombrie 2017 suma totală pe care primii cinci fermieri din Olt o datorau bugetului de stat se ridica la valoarea de 1.933.418,79 RON (adică peste 19 miliarde ROL) ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din cuantumul total al debitelor înregistrate de fermierii olteni. Astfel, pe primul loc în top se situa un fermier care avea o datorie de 623.783,8 lei. Acesta era urmat de un oltean care avea un debit de 388.013,04 lei. Pe locul trei se situa un fermier care datora bugetului statului nu mai puțin de 379.790,93 de lei. Locul patru în acest top era deținut de un agricultor care avea de returnat statului 263.970,16 lei, în timp ce pe poziția a cincea se situa un fermier cu o datorie de 277.860,86 de lei.

Ilie Bîzoi