Fărcașele: Turnul de la Hotărani va fi reabilitat, consolidat și restaurat

0
148

Viorel Vladu, edilul comunei Fărcașele, are în plan, printre proiectele în curs de derulare și reabilitarea, consolidarea și restaurarea turnului de la Hotărani, monument istoric. Această investiție va avea finanțare prin PNRR, având o valoare de 12 miliarde de lei:

Avem un proiect pentru reabilitare, consolidare și restaurare turn de la Hotărani care este un monument istoric. Am început de câțiva ani să dezvoltăm acea zonă, avem acolo o sală de evenimente pentru cetățeni, am făcut proiectul, am reușit să schimbăm acoperișul monumentului, iar acum proiectul pentru consolidare și restaurare este mult mai complex. Încercăm o finanțare tot prin PNRR. În prezent, degradarea turnului este destul de avansată, la un cutremur mai mare este în pericol să pice de aceea consolidarea și restaurarea sunt necesare și costă destul de mult, în jur de 12 miliarde la prețurile actuale. A fost turnul de observare al boierului Fălcoianu, care aici avea curtea boierească. Era în strânsă legătură cu mânăstirea de la Potărani, și a fost construit la 1700 și ceva.” a precizat edilul.

Turnul medieval de la Hotărani, situat la aproximativ 200 m vest de biserica fostei mănăstiri, a fost ridicat de Matei Fălcoianu, boier înrudit cu domnitorul Neagoe Basarab. Ca parte a curții sale boierești, turnul servea drept punct de observație și de veghe asupra văii Oltului. S-a presupus și că turnul a fost construit de călugării de la mănăstire, rolul acestuia fiind de clopotniță.

Turnul robust și auster, declarat monument istoric, este pătratic, cu parter și trei etaje. Parterul este străbătut de un gang boltit, iar încăperile de la etaje sunt pardosite cu lemn masiv. Trecerea vremii, dar și incendiul devastator din anul 1899 au provocat monumentului pagube însemnate.