Fără declarație dacă mergi în localitățile din jurul Slatinei

0
3050
UPDATE: Potrivit Prefecturii Olt, toți oltenii care părăsesc localitatea de domiciliu au nevoie de declarație, inclusiv atunci când vorbim de Slatina și Caracal. Potrivit legii, cele două orașe nu au zonă metropolitană. Cei care nu dețin aceste declarații riscă amenzi. Inițial, în dimineața zilei de duminică, 17 mai, cei de la IPJ Olt au spus că nu este nevoie de completarea declarației atunci când deplasările sunt făcute în localitățile din vecinătatea Slatinei.

 

ȘTIREA INIȚIALĂ:

După instituirea Stării de alertă, este nevoie de declarație pe proprie răspundere doar dacă persoanele se deplasează în afara localității sau a zonei metropolitane. Expresia „zonă metropolitană” a ridicat unele probleme, iar mulți s-au întrebat ce înseamnă.

Oficial, Slatina nu are zonă metropolitană, însă polițiștii spun că nu au nevoie de declarație oltenii care se deplasează pe o rază de 30 de kilometri față de principalul oraș.

„Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi)”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Alexandra Dicu.

Practic, toți cei care ies în afara Slatinei, în localități precum Slătioara, Brebeni, Milcov, Curtișoara sau alte comune limitrofe nu au nevoie de declarații și nu trebuie să le expună polițiștilor motivele pentru care au decis să meargă în aceste zone. Mulți olteni fac naveta dinspre aceste zone spre locurile de muncă din Slatina.

Nu este încă clar dacă măsura se aplică și celor din jurul municipiului Caracal sau a celorlalte orașe din județ.

Potrivit legislației în vigoare, delimintarea zonei metropolitan – zonă metropolitan constituită conform prevederilor Legii administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde teritoriul administrative al orașului centrul polarizator și al unităților administrative-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 de kilometri, care respect condiția de contiguitate spațială și în cadrul căreia s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri.