Faceți-vă datoria…!

0
1731

Circulația rutieră în municipiul Slatina, mai ales în orele de vârf, a devenit un adevărat calvar pentru cei aflați în traficul auto.

Din păcate, administrația locală, cu sprijinul de specialitate al poliției rutiere, nu se ridică câtuși de puțin la nivelul cerințelor și necesităților pentru ca traficul să fie fluent, lipsit de pericole și capcane. Evaluarea, modernizarea și sistematizarea rutieră sunt rudimentare, neraportate la cerințele actuale și, mai ales, la perspectivele viitoare ale traficului slătinean.

Nu s-au efectuat studii de specialitate, de prognozare a traficului, sub aspectul celor trei categorii: trafic interior, de penetrație și de tranzit. Nu trebuie să fii un mare specialist în domeniu ca să-ți dai seama că circulația rutieră se desfășoară din ce în ce mai greu, cu ambuteiaje în orele de vârf.

Municipiul Slatina, spre rușinea tuturor edililor care ne-am condus, nu are o centură ocolitoare pentru autovehiculele care ne tranzitează, drept pentru care se utilizează rețeaua de străzi incapabilă să ofere fluența și condițiile de deplasare necesare. În frumosul nostru oraș nu s-a construit nici măcar un pasaj subteran pentru autovehicule sau pentru circulația pietonilor, deși sunt multe asemenea intersecții unde se impune cu stringență.

Nu intru în detalii, dar cred că sunt reale posibilități pentru ca traficul de tranzit să fie îmbunătățit, dar și către toate direcțiile (nu numai cel care ne tranzitează pe drumul european).

Recensămintele de trafic și măsurătorilor, coroborate cu alte informații și date specifice, ar putea să ne ofere profilul corect al fluxurilor de circulație viitoare, traseele ideale, capacitatea prezentă și viitoare a preluării traficului de către rețeaua stradală slătineană.

Prin studii de specialitate se poate elabora o strategie în acest sens și nu cum se întâmplă acum în Slatina, după ureche, după sesizările, reclamațiile sau deciziile din birou luate de cei care administrează circulația rutieră.

De ani de zile, edilii slătineni nu au făcut NIMIC pentru fluidizarea traficului în zonele industriale (ALRO – PIRELLI), deși existau reale posibilități de amenajări rutiere: patru benzi de circulație, alei pietonale sau pasaje pietonale, restricții în zonele de sosire și plecare ale salariaților.

Sunt străzi care la orele de vârf, în special, nu mai fac față traficului, dar nimic nu s-a făcut pentru limitarea accesului în zonă a unor mijloace medii sau mari de transport: autobuze, microbuze, autocamioane, mașini ale școlilor de șoferi, autovehicule care fac aprovizionarea unor spații comerciale etc.

Avem treceri de pietoni amplasate haotic, unele care contravin elementarelor norme de sistematizare: în sensuri giratorii, la o distanță de 10-15 m una de alta, altele în curbă sau în locuri unde vizibilitatea este redusă.

Ne intrigă faptul că cei care se ocupă din partea primăriei Slatina de administrația și sistematizarea nu sunt specialiști în domeniu. Avem în schimb sau ar trebui să avem oameni bine pregătiți în poliția rutieră a municipiului Slatina, instituție care are atribuții importante pe această linie.

Poliția rutieră are obligația legală să urmărească toate aceste aspecte și să vină cu sprijinul de specialitate pentru fluidizarea traficului, efectuarea unor studii pe linie de sistematizare și de prognoză rutieră.

Nu înțeleg de ce sunt limitați în a aplica doar sancțiuni contravenționale: parcări, opriri, staționări ilegale, portul centurii de singuranță, folosirea telefonului mobil în trafic… Este inadmisibil ca tu, polițist, să treci zilnic pe lângă indicatoare rutiere montate incorect, treceri de pietoni marcate și semnalizate aiurea, zone periculoase, fără să te implici și să cauți soluțiile necesare.

Și să te faci că nu te interesează, nu pricepi sau nu trebuie să te implici, căci deranjezi pe cineva din conducerea primăriei Slatina și să te limitezi doar la aplicarea unor amenzi este trist, neprofesional. Agenții de poliție rutieră, precum Retevoiescu, Stăniloiu sau Tănase, prin modul în care se implică în activitatea profesională pot fi asemuiți cu niște gardieni publici și nu cu statutul de polițist, specialist în circulație rutieră.

De aceea, îmi permit ca simplu cetățean și locuitor al Slatinei să transmit acest mesaj către poliția rutieră Olt și a municipiului Slatina: “Faceți-vă datoria și mai puneți mâna pe carte!”

Paul Dobrescu