Este oficial: Referendum pentru modificarea numelui județului în Olt-Romanați

0
733

Populaţia judeţului Olt va fi chemată la urne pentru a – şi exprima opţiunea prin vot cu privire la modificarea denumirii judeţului Olt, în Olt-Romanaţi. Asta au decis consilierii judeţeni PSD-ALDE, în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Judeţean care a avut loc joi, 24 august, în ciuda opoziţiei grupului PNL care a votat împotriva acestui proiect.

Consilierii judeţeni  s-au reunit joi, în şedinţă ordinară, cu 20 de proiecte pe ordinea de zi. De departe cel mai important proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi  a şedinţei, care de altfel a şi stârnit discuţii aprinse, a vizat consultarea cetăţenilor judeţului, prin referendum, referitor la atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt. În ciuda opoziţiei consilierilor judeţeni PNL, prezenţi la sedinţă, care au votat împotriva acestui punct de pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre a trecut. Decizia grupului PNL de a vota împotrivă are la bază raţiuni financiare. Liderul grupului PNL consilierul judeţean, Gheorghe Alin Sorin Ciucu a argumentat acest vot prin faptul că banii alocaţi pentru organizarea acestui referendum ar fi putut fi destinaţi pentru realizarea altor lucrări de investiţii. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu susţine că adăugarea la numele județului Olt a denumirii de Romanați este o reparație istorică.Actualul judeţ Olt este format din două judeţe  istorice, din marea parte a celor două judeţe istorice. Este vorba de fostul judeţ istoric Olt şi fostul judeţ istoric Romanaţi. Practic judeţul Olt, actual, despărţit de linia râului Olt, este format din cele două judeţe istorice. Prin acest referendum noi încercăm să facem o reparaţie morală” a spus Oprescu. Preşedintele CJ Olt  a adăugat că schimbarea nu îi va afecta pe cetățeni, în sensul că aceștia nu vor fi nevoiți să-și schimbe actele de identitate sau numerele de înmatriculare ale autoturismelor.Prin atribuirea denumirii Olt-Romanaţi nu se schimbă nimic automat: niciun act de identitate, nici un permis de conducere, niciun certificat de naştere, paşapoarte sau plăcuţe de înmatriculare ale maşinilor. Acestea vor fi schimbate doar în momentul expirării valabilităţii documentelor. Deci nu vor fi cheltuieli suplimentare, în afara celor pe care le-am prevăzut din bugetul Consiliului Judeţean pentru organizarea referendumului”, a conchis şeful administraţiei judeţene. Data pentru organizarea referendumului este 15 octombrie 2017. Condiţia pentru validarea referendumului este ca la vot să fie prezenţi 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale permanente, iar dintre aceştia mai mult de jumătate, respectiv 51%, să voteze pentru atribuirea denumirii Olt-Romanaţi. Ulterior acest referendum va fi validat printr-o lege în Parlament. Costurile necesare organizării referendumului se ridică la 500.000 de lei.

Istoric

Județul Romanați a fost o unitate administrativă de ordinul întâi din Regatul României, aflată în regiunea istorică Oltenia. Reședința județului era orașul Caracal. Județul se afla în partea sud-vestică a României Mari, în sud-estul regiunii Oltenia. Județul se învecina la vest cu județul Dolj, la nord cu județul Vâlcea, la est cu județele Olt și Teleorman, iar la sud cu Bulgaria. Cuprindea partea de sud-est a actualului județ Dolj, partea central-sudică a actualului județ Olt și o mică parte din sud-vestul județului Teleorman de astăzi (comuna Islaz). Județul a fost desființat odată cu reforma administrativă din 6 septembrie 1950.

 

Alte 19 proiecte au fost votate pe bandă rulantă

Tot în cadrul şedinţei ordinare a fost aprobată şi documentația tehnico-economică pentru construirea de podețe tubulare pe mai multe drumuri județene, precum şi rectificarea bugetului județului Olt, pe anul 2017. Pe lângă cele trei proiecte de hotărâre, în cadrul sedinţei ordinare au mai fost votate alte 17 proiecte. Astfel plenul, Consiliului Judeţean a dat undă verde următoarelor proiecte: Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea utilizării în anul 2017 a unei sume din excedentul anual al bugetului local, rezultat la încheierea exercițiului bugetar al anului 2016; Proiect de hotărâre cu privire la: aprobarea proiectului „Creșterea eficienței energetice a clădirii Apartamente – Fosta Vilă de Protocol” și a cheltuielilor legate de proiect; Proiect de hotărâre cu privire la: aprobarea proiectului „Reabilitare termică pentru îmbunătățirea eficienței energetice la clădirea Inspectoratului de Protecție Civilă Olt” și a cheltuielilor legate de proiect; Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea proiectului „Creșterea eficienței energetice a clădirii reprezentând sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Olt” și a cheltuielilor legate de proiect; Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea proiectului „Reabilitare termică pentru îmbunătățirea eficienței energetice pentru sediul Consiliului Județean Olt” și a cheltuielilor legate de proiect; Proiect de hotărâre cu privire la: aprobarea proiectului „Reabilitare termică pentru îmbunătățirea eficienței energetice la Biblioteca Județeană Olt „Ion Minulescu” ” și a cheltuielilor legate de proiect; Proiect de hotărâre cu privire la: alocarea unei sume din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Olt, prevăzut în bugetul Județului Olt pe anul 2017; Proiect de hotărâre cu privire la: transformare post vacant în statul de funcții al Ansamblului Profesionist pentru Promovarea Culturii Tradiționale ,,Doina Oltului”; Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea documentației tehnico-economice pentru obiectivul de investiții „Instalație de detecție, semnalizare și avertizare incendiu la Consiliul Județean Olt”; Proiect de hotărâre cu privire la: transformare posturi în statul de funcții al Școlii Populare de Arte și Meserii; Proiect de hotărâre cu privire la: transformare posturi în statul de funcții al Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu Greci;  Proiect de hotărâre privind: – reorganizarea Comisiei pentru Protecția Copilului a județului Olt; – aprobare Regulament de organizare si funcționare a Comisiei pentru Protecția Copilului a județului Olt;

Proiect de hotărâre cu privire la înlocuirea unui membru al echipei intersectoriale locale (E.I.L.) pentru prevenirea și combaterea exploatării copiilor prin muncă, la nivelul județului Olt; Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare și desfășurare a evaluării finale a managementului pentru Muzeul Județean Olt – instituție publică de cultură din subordinea Consiliului Județean Olt; – desemnarea comisiei de evaluare, a secretariatului comisiei de evaluare și desemnarea comisiei desoluționare a contestațiilor; Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea documentației tehnicoeconomice pentru obiectivul de investiții „Lucrări de fațade și acoperiș la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Balș”.

Ilie Bîzoi