„Este mult până ajungi în sala de sport, după care dorinţa de a reveni este inevitabilă”

- interviu cu antrenorul slătinean de Zumba, Emil Marian Fugaru

0
436

–  Cât de important este sportul în viaţa dumneavoastră?

R:  Pentru mine sportul este foarte important deoarece din sport îmi iau doza zilnica de energie şi de stare de bine necesară întregii perioade. Cu alte cuvinte, sportul îmi „încarcă” bateriile.

– Ce este Zumba? Cum privesc slătinenii acest program de fitness, dans și aerobic?

R: Zumba este o explozie de energie ce se lucrează pe ritmuri latino în mare parte, este un sport unde lumea dansează şi se distrează. În acelaşi timp, ajută foarte mult şi pe parte psihica. Slătinenii sunt foarte încântaţi de această nouă formă de mişcare, drept dovada, vin cu plăcere de fiecare dată la antrenamente. Sunt cursante care frecventează şedinţele de Zumba chiar şi de 7 ani.

 

Ştiu că demaraţi un proiect în colaborare cu locul de joacă pentru copii Dodolino prin care invitaţi mămicile la mişcare. Ce ne puteţi spune despre această iniţiativă?

R: De aproximativ o luna am o colaborare cu locul de joacă Dodolino unde mămicile care au copii mici şi nu-i pot lăsa singuri acasă, vin alături de noi să facă mişcare, în timp ce copiii se pot juca. Este o idee excelentă venită din partea administratorului locului de joaca care prinde foarte bine în rândul mămicilor.

 

– Cum vedeţi obezitatea în rândul tinerilor şi cum poate fi stopată?

R: Obezitatea în rândul copiilor clar este o mare problemă, ea poate fi stopată bineînţeles prin mişcare de orice natura, de la mersul pe jos şi până la exerciţiile profesionale dintr-o sală de sport, şi printr-un regim alimentar cât mai sănătos.

 

– Dacă ar fi să alegeţi între „dietă” şi „sport” ce aţi alege şi de ce?

R:  Între dieta şi sport cu siguranţă aş alege sportul deoarece sunt dependent de mişcare. De curând, am început să fac şi antrenamente de fitness pentru sănătatea mea şi pentru starea de bine pe care mi-o oferă un antrenament. În curând, voi urma un curs de instructor fitness pentru a avea cât mai multe cunoştinţe şi pentru a putea antrena persoane care au probleme cu greutatea şi vor un stil de viaţă cât mai activ.

 

– Ce înseamnă pentru dumneavoastră o viaţă sănătoasă?

R: În viziunea mea, o viaţă sănătoasă trebuie să cuprindă: sport, odihna şi mese cât mai multe. Sportul te ajută să ai un corp frumos, cât şi o minte sănătoasă.

 

– Cum îţi poate schimba sportul în general și mișcarea în special stilul de viaţă?

R: Dacă sportul se face într-un mod regulat, acesta te ajută în primul rând să ai un corp frumos, fără excese, să scapi de stresul acumulat într-o zi de muncă şi nu în ultimul rând, te ajută să îşi oxigenezi creierul.

 

– Care sunt cele mai mari bucurii pe care ți le rezervă această meserie?

R: Cea mai mare bucurie pe care mi-o poate face această meserie vine din partea persoanelor care îmi trec săptămânal pragul sălii de antrenament, bucuria lor se poate citi uşor pe faţă, sunt fericiţi că în sfârşit au găsit un mod plăcut şi benefic de relaxare. Nu pot trece cu vederea nici faptul că fac asta din pasiune, sportul devenind a doua mea viaţă. Fac numai ceea ce-mi place!

 

– Care sunt regulile principale pe care trebuie să le urmăm pentru a ne menține mereu în formă?

R: Prima regula este să faci sport în mod constant, doar aşa vei reuşi să îţi construieşti un corp sănătos şi de ce nu de invidiat. Nici alimentaţia nu trebuie uitată, aceasta joacă un rol la fel de important în conturarea unei vieţi sănătoase.

 – Ce le transmiți celor care caută mereu scuze să nu facă exerciții fizice?

R:  „Leneşilor” le transmit să se mobilizeze şi să nu mai amâne la nesfârşit intrarea într-o sala de fitness, nu mi se pare imposibil să faci câteva ore de mişcare pe săptămână oricât de aglomerat ar fi programul tău zilnic. Este mult până ajungi în sala de sport, după care dorinţa de a reveni este inevitabilă.

 Florina DINU