De miercuri și până duminică oltenii sunt invitaţi pe Esplanada municipiul Slatina la târgul de produse tradiţionale cu ocazia Zilei Recoltei, de unde pot să-și facă aprovizionarea de iarnă.
Timp de cinci zile, la Slatina se desfășoară ediția a II-a a Zilei Recoltei. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc miercuri, 10 octombrie, pe Esplanada municipiului Slatina, unde au fost amplasate aproximativ 150 de standuri cu produse agroalimentare ale unor producători renumiți din Olt, dar și din Vâlcea, Sibiu și alte județe. La evenimentul organizat de Direcția Agricolă Olt și Primăria municipiului Slatina au fost prezente oficialitățile județului în frunte cu prefectul de Olt, Silviu Neacșu, președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu, directorul Direcției Agricole Olt, Dragoș Drăghicescu, directorul Agenției de Plăți și Intervenției pentru Agricultură Olt, Doru Daniel Neacșu, directorul adjunct al Direcției Agricole, Ion Anuța, directorul adjunct al APIA Olt, Gheorghe Dumitrescu, dar și alții.
Cu prilejul Zilei Recoltei , reprezentantul Guvernului în teritoriu Silviu Neacșu a declarat că este bucuros că prin această manifestare se reînvie o veche tradiție, iar acest lucru li se datorează parlamentarilor de Olt. „Vedem că pe zi ce trece producătorii din județul Olt sunt tot mai prezenți pe piețele din Slatina și cred că și din țară. Calitatea produselor este una din ce în ce mai bună ceea ce nu poate decât să ne bucure pe toți cei care facem cumpărăturile în Slatina. Cred că pe an ce trece această activitate își dovedește eficiența și le mulțumim parlamentarilor de Olt care au reînviat această tradiție. Vreau să-l felicit pe domnul director al Direcției Agricole care a depus toate eforturile ca această activitate să se desfășoare în cele mai bune condiții. Sperăm ca după amiază să fie mult mai multă lume”, a spus Neacșu.
Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, este convins că această ediție a Zilei Recoltei va fi una reușită. Șeful administrației județene a declarat că în acest an au fost eliminate acele tarabe care făceau notă discordantă cu Ziua Recoltei.
„Cred că este o ediție reușită așa cum am văzut. Avem foarte multe legume pentru că Oltul este un bazin legumicol renumit. În această ediție chiar ne-am separat puțin și nu mai avem acele tarabe care nu reprezentau Ziua Recoltei. Iată de această dată avem numai legume din județul Olt și îl felicit pe domnul director Drăghicescu că a reușit acest lucru să aducă foarte mulți producători. Probabil că vor și vinde astăzi pentru că sunt convins că slătinenii la cum arată legumele vor fi foarte încântați și cu toții vor fi la tarabe. Bineînțeles voi veni după amiază și voi face și cumpărături pentru că sunt foarte încântat de produse care arată foarte bine”, a spus Oprescu.
În ce privește prețurile produselor agroalimentare, șeful forului județean a precizat: „Prețurile sunt pe măsura muncii producătorilor. Cred că trebuie să-i apreciem. Nu cred că legumele sunt foarte scumpe și să nu uităm că în spatele fiecărui kilogram de legume se află o muncă enormă”, a conchis Oprescu.
Și vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu, a ținut să le mulțumească parlamentarilor de Olt, în frunte cu președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, deputatul de Olt Alexandru Stănescu, care au avut această inițiativa de a înființa Ziua națională a produselor agroalimentare românești. „Această zi este una extraordinară atât pentru locuitorii județului Olt, cât și pentru întrega țara, deoarece parlamentarii noștri au avut această inițiativă prin care au înființat această zi extraordinară pentru noi. Prețurile produselor sunt în funcție de munca depusă. Nu sunt prețuri extraordinare. Sperăm ca tarabele să rămână goale după ce locuitorii Slatinei vor trece pe această extraordinară Esplanadă”, a declarat Delureanu.
Cu prilejul Zilei Recoltei, directorul Direcție Agricole Olt, Dragoș Drăghicescu, a lansat invitația tuturor cetățenilor municipiului Slatina, și nu numai, să vină să cumpere produsele agroalimentare românești, expuse la cele peste o sută și ceva de standuri, care corespund din punct de vedere sanitar-veterinar.
„Invit toți cetățenii din Slatina să cumpere cu încredere produsele care se află aici în acest moment. Sunt produs de top, sunt produse care nu se găsesc la ceilalți comercianți, produse strict pentru cetățenii din Slatina și pot să cumpere cu mare încredere aceste produse. În acest moment sunt 140 de producători de legume și produse din carne. Avem și pâine tradițională, precum și o grămadă de brânzeturi , miere, pastramă și alte produse care pot fi consumate cu mare încredere întrucât au avizul sanitar veterinar”, a precizat Drăghicescu.
Cea de -a doua ediţie a Zilei Recoltei reunește, la Slatina, nu mai puțin 140 de producători cu cele mai diverse legume, fructe, brânzeturi, miere, pastramă, vinuri şi chiar pâine tradiţională. Aceștia îți așteaptă cumpărătorii, până la finalul weekendului.
Ilie Bîzoi