Eroare de 141.000 de euro, la Direcția Agricolă Olt

0
597

În urma controlului Curții de Conturi Olt, la Direcția Agricolă Județeană Olt s-a descoperit că 47 de fermieri olteni au primit de două ori ajutorul de minimis în Programul Tomata. Practic, legumicultorii s-au trezit cu câte 6.000 de euro în cont, în loc de 3.000 de euro cât li se cuvenea. La un calcul simplu, eroarea se ridică la peste 140.000 de euro, 47 de dosare înmulțit cu 3.000 de euro cât este este ajutorul de minimis în Programul Tomata. Toți banii au ajuns în mod greșit în conturile fermierilor olteni.

Directoarea de la Direcția Agricolă Județeană Olt, Gabriela Andronie, a precizat că erorile au fost stabilite de Curtea de Conturi, iar banii au fost recuperați de la 45 de fermieri.

„Au fost plăți duble, s-a luat legătura telefonic cu fermierii, au dat banii înapoi. Trei fermieri nu au putut fi contactați, celor trei li s-au făcut adrese de recuperare să ne vireze banii înapoi. O persoană de la Pleșoiu s-a sesizat în urma adresei noastre și a fost la bancă și a văzut că are banii acolo, nu s-a atins de ei și ni i-a virat înapoi. Nu va suporta dobânzi, pentru că nu s-a folosit de ani și nu a știu, nu a fost vina lui. Din partea instituției a fost o eroare, pentru că a fost un volum mare de lucru. În total, au fost 47 de fermieri cu plăți duble, s-au recuperat banii de la 45. Mai avem de recuperat de la doi fermieri, unul din Tia Mare și unul din Izbiceni. Neregulile au fost descoperite de Curtea de Conturi”, a precizat Gabriela Andronie.

Peste 6.000 de dosare au fost depuse anul trecut, la nivelul județului Olt.

Un scandal a izbucnit la Direcția Agricolă Județeană Olt, privind Programul Tomata. Totul ar fi plecat de la inginerul Stana Drigă, care a sesizat conducerea instituției că nu își recunoaște semnătura în mai multe dosare ce aparțin fermierilor olteni, care au accesat Programul Tomata. Corpul de Control al ministerului Agriculturii a venit la DAJ Olt și a verificat zeci de dosare. Neregulile au ajuns și pe masa procurorilor DNA, însă până acum angajații DAJ Olt nu au fost chemați pentru audieri. Se fac cercetări pentru fals în declarații. Totodată, sunt și dosare în care fermierii au primit subvenția de 3.000 de euro, deși nu erau eligibili. Ministrul Agriculturii a precizat că la Olt ar fi vorba de peste 400 de dosare cu probleme.