Emil Albotă vrea creşterea pedepselor pentru vânzarea sau distribuţia de droguri minorilor

0
103

Deputatul de Olt Emil Albotă împreună cu mai mulți parlamentari PSD propun, într-o iniţiativă legislativă depusă la Parlament, incriminarea consumului de droguri şi etnobotanice şi în cazul minorilor şi creşterea pedepselor pentru vânzarea sau distribuţia de droguri minorilor.

Potrivit proiectului de lege, efectuarea fără drept a operaţiunilor de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere pentru consum propriu, ori alte operaţiuni privind circulaţia cu produse care sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Totodată, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În cazul minorilor cu vârsta între 14 şi 18 ani, pentru săvârşirea acestei infracţiuni pentru prima dată, se aplică măsurile educative neprivative de libertate sau privative de libertate. Însă, în cazul minorilor cu vârsta între 14 şi 18 ani, pentru săvârşirea repetată a acestei infracţiuni, se aplică pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau amendă. O altă prevedere instituită de proiectul legislativ este și introducerea pedepsei cu închisoarea de la 1 la 4 ani pentru furnizarea, în vederea consumului, de inhalanţi chimici toxici unui minor.

Inițiatorii acestui proiect arătat că, potrivit statisticilor, 14% dintre elevi şi studenţi au declarat în 2019 că au consumat droguri cel puţin o dată în viaţă, 10% dintre elevi şi studenţi au spus că au consumat droguri cel puţin o dată în ultimul an, iar 7% dintre elevi şi studenţi au susţinut că au consumat droguri cel puţin o dată în ultima lună.

Modificările legislative realizate până în prezent nu au dus, din păcate, la stoparea comerţului cu aceste droguri, ci doar la o reorientare a dealerilor, de găsirea de noi metode de a continua afacerea. Cu toate că de 10 ani este în vigoare Legea 194/2011, privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, dacă nu se intervine din punct de vedere legislativ cu acţiuni de conştientizare, prevenţie, sancţionare şi pedepsire cu închisoarea inclusiv a consumului propriu a produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive, atunci va prolifera în continuare traficul şi consumul substanţelor denumite generic etnobotanice”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.