Efectele blocajului de la TMK Artrom: Angajați neplătiți, efecte de propagare asupra Dacia și mărfuri blocate în porturi

0
464

Angajații producătorului de țevi de oțel TMK Artrom din România simt pe propria piele efectul sancțiunilor occidentale la adresa Rusiei. Ei nu și-au primit salariile după ce conturile companiei au fost blocate ca urmare a includerii pe lista de sancțiuni a oligarhului rus Dimitri Pumpianski, care controla grupul TMK. Cine a blocat conturile TMK Artrom, de ce și ce solicită compania de la ANAF – sunt câteva dintre întrebările la care TMK Artrom a răspuns, la solicitarea Economedia.

Angajații TMK Artrom nu au primit salarii și compania nu poate plăti furnizorii, deoarece conturile i-au fost înghețate, potrivit liderilor sindicali locali și politicienilor. Unitatea se confruntă cu probleme chiar și după ce compania-mamă a declarat că Pumpianski a renunțat la pachetul de acțiuni la TMK după ce Occidentul a impus sancțiuni asupra sa.

Economedia a obținut o adresă transmisă de TMK Artrom către Guvernul României și Agenția Națională de Administrare Fiscală în care solicită de urgență deblocarea situației, pentru continuarea activității curente a societății, în contextul în care are de făcut plăți către salariați în perioada 22-23 martie.

„Menționăm că în această situație și în absența unei reglementări de exceptare (temporare sau definitive), societatea nu a putut să plătească salariile celor cca 2.350 de salariati din Slatina și Reșița și a întrerupt producția în parte din secțiile de producție. În zilele de 22-23 martie urmează plata următoarei chenzine pentru salariați”, arată documentul.

Iar blocajul de la TMK Artrom ar putea avea și efecte de propagare asupra economiei românești, deoarece compania aprovizionează cel mai mare producător de automobile din țară, Dacia Renault, și companii de construcții.

Compania susține că, urmare a blocajului operațiunilor TMK-Artrom, foarte mulți clienți din industria auto și hidraulică (printre care și Automobile Dacia Pitești, Nimet Târgoviște, ASO Chromsteel Târgoviste, UPRUC Făgăraș, Branto București, Grupul Van Leuween în Europa inclusiv România, și multe alte companii) se confruntă cu riscul opririi activității în zilele ce urmează.

Guvernul României a înființat un grup de lucru multi-instituțional pentru a discuta potențiale soluții, dar încă nu au fost puse pe masă planuri concrete, a declarat telefonic Bogdan Hossu, liderul unei organizații sindicale naționale care include lucrătorii TMK, potrivit Bloomberg.

Cine a blocat conturile TMK Artrom

„Nu a existat un ordin sau o altă dispoziție, a fost acțiunea voluntară a băncilor care susțin că aplică regulamentele Europene și dispoziții legale interne cu privire la aplicarea sancțiunilor economice împotriva Rusiei decise în urma agreesiunii împotriva Ucrainei”, a transmis TMK Artrom, întrebată de Economedia cine a blocat conturile companiei. Conform surselor Economedia, ANAF nu a blocat conturile companiei. Anterior, când a blocat conturile unei companii rusești, ANAF a anunțat acest lucru în Monitorul Oficial, cum a fost cazul Aeroflot. Nu există o astfel de decizie în cazul TMK.

Compania susține că are conturi deschise la majoritatea băncilor comerciale de prim rang din România și toate au acționat în același mod.

Liderul sindicatului Cartel ALFA Olt, la care sunt afiliate sindicatele din TMK, Cristel Ioţu, menționa câteva dintre bănci: BCR, Unicredit (conturile din România, Italia şi SUA), Raiffeisen, BRD şi ING.

Blocarea conturilor a avut loc în data de 11.03.2022 imediat ce a fost publicată anexa cu lista persoanelor sancționate, transmite TMK Artrom.

Compania susține că motivațiile primite pentru blocarea conturilor au fost „cele legate de includerea dlui D.A. Pumpyansky în anexa cu persoanele supuse sancțiunilor a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/396 din 9 martie 2022 a Regulamentului nr. 269/2014 al Consiliului UE”. „Domnul Pumpyansky figura ca ultimate beneficiary owner (UBO) al grupului TMK, grup din care face parte și TMK Artrom. Băncile au invocat de regulă propriul sistem de compliance și interpretarea lor asupra modului de aplicare al regulamentului 269/2014 al Consiliului Europei”, arată compania.

Solicitările către ANAF

În adresa obținută de Economedia, compania cere deblocarea situației, până la finalizarea oricăror verificări ale autorităților competente, în baza Regulamentului EC 269/2014, care oferă un instrument de exceptare a activităților operaționale de la aplicarea sancțiunilor. Compania precizează că societatea MSA Cehia, uzină producătoare de vane și robineți pentru industria energetică, deținută în proporție de 100% de PAO TMK, a făcut aceeași solicitare Guvernului Ceh, și a obținut în 48 de ore, în data de 16.03.2022, decizia de exceptare atașată de la autoritatea relevantă (similară ANAF-ului din România).

Totodată, la solicitarea Economedia, TMK Artrom a transmis că solicită excluderea TMK Artrom de sub efectul sancțiunilor, ca urmare a ieșirii lui Dimitri Pumpianski din acționariatul firmei TMK Steel (înregistrată în Cipru) ce deține Grupul TMK, ieșire ce produce efecte începând cu data de 03.03.2022 în conformitate cu legile din Cipru unde este înregistrată această firmă, precum și a demisiei sale din funcțiile de conducere deținute anterior datei de 9.03.2022 în cadrul grupului.

„În această situație, TMK Artrom nu mai avea la data aplicării sancțiunilor ca și ultimate beneficiary owner (UBO) o persoană sau entitate supusă sancțiunilor. Dl Pumpyansky a cedat acțiunile sale către managementul TMK Steel în data de 3 martie 2022; Am prezentat documentele relevante inclusiv faptul că dosarul acestui transfer a fost depus spre publcicitate la Registrul Comerțului din Republica Cipru urmând a se efectua modifiarea și în registrul comerțului în termenul legal”, arată compania, în răspuns.

„Această solicitare este făcută în baza art 4 a Regulamentului nr. 269/2014 al Consiliului UE care permite autorităților naționale desemnate cu implementarea sancțiunilor (ANAF în cazul României) să aprobe exeptii de la blocarea resurselor financiare pentru efectuarea plăților esențiale necesare continuării activității. Am făcut această solicitare ca urmare a faptului că o constatare a îndeplinirii formalităților de schimbare a acționariatului necesită timp, Registrul Comerțului din Cipru având termenele legale de înregistrare a mențiunilor și de emitere a certificatelui constator mult prea lungi față de necesitățile companiei, care riscă efectiv intrarea în faliment dacă situația se prelungește. Avem salarii neplătite pentru cei 2.350 de angajați (care la rândul lor nu își pot plăti ratele către bănci, nu mai beneficiază de asigurare medicală, nu își pot plăti necesitățile zilnice pentru familiile lor), furnizori blocați, marfă de 25 milioane USD ajunsă în porturi din SUA care riscă să fie arestată dat fiind imposibilitatea plății formalităților și taxelor vamale (TMK-ARTROM fiind propriul importator în SUA pentru a putea factura direct la clienți fără intermediari), mărfuri de milioane de EURO care nu pot fi livrate la termenele din contracte în Europa cu toate că s-au produs. Printre beneficiarii afectați regăsindu-se mari producători de automobile și echipamente, exemplul cel mai apropiat de noi fiind societatea Automobile Dacia unde livrăm o componentă tubulară fără de care întreg fluxul de fabricație se oprește. Avem clienți la rândul lor producători care folosesc produsele noastre că și semifabricate, uzine cu mii de angajați care deja se opresc sau se pregătesc de oprire. Inclusiv în România”, mai arată compania.

Pumpianski și TMK

Dimitri Pumpianski a fost, înainte să transfere acțiunile, proprietarul miliardar al TMK, o companie care produce conducte de petrol și gaze.

În România, TMK controlează TMK Artrom Slatina, specializată în producția de țevi din oțel fără sudură, şi producătorul de oțel TMK Reșița. Per total, TMK avea în 2020 peste 2 miliarde de lei cifră de afaceri și peste 2.300 de angajați în România.

Conform Forbes, averea lui Pumpianski se ridică în prezent la 1,3 miliarde de dolari.

Consiliul Uniunii Europene a introdus pe lista de sancțiuni mai mulți oligarhi ruși, printre care și miliardarul rus Dimitri Pumpianski.

Sursă: www.economedia.ro