Consiliul Județean al Elevilor Olt are activitate. Membrii acestuia prind încredere că lucrurile se pot schimba în bine, că totul are o soluție, că pot să construiască ceva frumos, de calitate, dar, mai ales, durabil. Studiază legile, se implică activ pe teren și se organizează mai ceva ca oamenii mari. Au o organigramă bine pusă la punct, cu roluri și departamente cu misiuni specifice, se zbat să dezvolte mentalități și proiecte.
Președintele CJE, Antonie Tiugan, elev la Liceul Teoretic ”Mihai Viteazu” din Caracal, a intrat în funcție în noiembrie anul trecut, după ce a câștigat lupta cu cei 3 contracandidați, 2 din Slatina și unul din Balș. Spune că demersurile importante pe care le poate iniția un astfel de for au reprezentat cel mai important argument pentru candidatura sa. În trecut, el a fost director de departament de PR și comunicare.
Ce-a avut diferit față de contracandidații săi, ce l-a propulsat în luptă și l-a făcut să câștige alegerile? Antonie îmbrățișează modestia și spune că ”pur și simplu am spus ce vreau să fac. Ideile mele se axau mai mult pe reprezentare adecvată, adică am promis că o să lupt ca navetiștii să aibă cel puțin 50% din transport decontat, ca bursele de merit să fie în toate localitățile în care există licee. M-am interesat ulterior și am aflat că în orașe nu există problema asta, însă în comune da. Și mă voi duce în lunile următoare în audiență la primăriile respective și am să le cer să facă acest lucru, să ofere burse de merit. Sper ca eu împreună cu echipa CȘE să reușim.”
Secretarul general al CȘE, Cosmina Trăistaru, studiază la Colegiul Național ”Ion Minulescu” și declară că deși nu-și propusese să candideze, se bucură acum de această decizie: ”La mine totul a început spontan, aș putea spune. Pentru că inițial nu eram chiar atât de motivată să candidez. Totul a început când cei din CJE derulau activitatea de Crăciun. S-a organizat un târg de carte cu ocazia sărbătorilor de iarnă: au fost donate cărți de la elevi din toate școlile din județ, iar apoi au fost vândute. Cu banii strânși din acel târg am dus 50 de elevi defavorizați la cinema. La eveniment președinta Consiliului Școlar al Elevilor de la mine de la școală nu a putut ajunge, iar eu am înlocuit-o. La o zi distanță după târgul de Crăciun, urmau să fie alegerile pentru funcțiile de secretar, PR și Comisia de Etică și atunci a fost un fel de dragoste la prima vedere cu cei din consiliu. Ne-am înțeles foarte bine, am empatizat rapid și m-au sfătuit să-mi depun dosarul, să mă înscriu pentru funcția de secretar. Eu deja eram secretar la mine la liceu. În noaptea respectivă am terminat târziu, am ajuns acasă, am discutat cu părinții, mi-am făcut dosarul. Ai mei m-au susținut, așa că dimineață m-am prezentat la Caracal la sesiunea de vot. În aceeași zi aveam și teză și am avut parte de înțelegere și din partea doamnei diriginte.”
La începutul lunii, în perioada 1-4 februarie, la Focșani a avut loc Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor, unde cei doi au fost delegați din partea județului Olt. Președintele CJE Olt explică cum s-a derulat evenimentul: ”Am început cu rapoartele de activitate. În prima zi, reprezentanții din fiecare județ în parte prezintă un raport de activitate pentru lunile august-ianuarie. În august-octombrie nu prea au fost activități pentru noi, eu nu eram la conducere în acea perioadă. Din noiembrie însă am înființat un birou de presă, cu 4 membri: 2 fotografi, un grafician și un redactor. Și am mai înființat o Comisie de Etică care are rolul de a verifica faptul ca tot ceea ce desfășurăm noi să fie conform regulamentului, să nu facem abuzuri. Acum sunt 3 locuri în această comisie, doar unul s-a ocupat, așa că în fiecare lună facem noi alegeri până se ocupă și celelalte două posturi. Trebuie să menționez că este prima dată când există o Comisie de Etică la nivelul Consiliului Județean al Elevilor Olt. Pentru Comisia de Etică pot candida cei alumni CJE, adică cei care au mai fost înainte în CJE ori 6 luni în biroul executiv, ori 18 luni în CȘE. Cei care vizează funcția trebuie să aducă documente justificative, să-și depună o scrisoare de intenție și o declarație de neapartenență politică.”
Actualul președinte al CJE, împreună cu întreaga echipă, au adoptat primul regulament intern al structurii, au făcut o bază de date cu toți președinții de elevi din licee și urmează să înființeze încă trei consilii școlare, în Cilieni, Izbiceni, Scornicești. Pregătesc o campanie despre igiena în școli, pentru că au sesizat că ”sunt multe școli care nu au săpun în băi, hârtie igienică, nu au condiții. În statutul elevului scrie clar că noi trebuie să beneficiem de igienă și primăria ar trebui să sprijine financiar acest fapt. Primul pas va fi să rugăm elevii să facă fotografii în băile lor, probabil în cazul în care nu se respectă regulile vom face presiune asupra autorităților.”
Consiliul Național al Elevilor le-a dat o sarcină, aceea de a cere informații asupra bugetului tuturor primăriilor din județ, iar ei au întâmpinat probleme în executarea acesteia: ”Au fost primării care ne-au cerut bani dacă vrem răspuns la solicitare!”
Totodată, la Adunarea Generală a CNE, s-a pus în discuție și subiectul alegerilor europarlamentare care vor avea loc anul acesta. Sunt elevi care au sau vor împlini vârsta de 18 ani, deci au drept de vot și este în plan un proiect care să aibă în centrul său importanța exercitării acestui drept.
Un alt punct dezbătut la întâlnirea națională a fost Ghidul ilustrat al elevului, document în care sunt specificate toate drepturile și obligațiile elevului. Antonie spune că ”este util să ajungă la toți elevii, pentru că sunt multe nereguli și din partea elevilor, și din partea cadrelor didactice. Și cred că în urma consultării acestui ghid problemele s-ar diminua”. De asemenea, este în vedere înființarea unei asociații suport de tip filială, care să aibă caracter juridic. Acest pas vine în ajutorul CJE, pentru că astfel va fi mai ușor cu strângerea fondurilor pentru activități.
Activități cum a fost și cea de pe 27 ianuarie, când ”am strâns mai mulți copii de a liceele din Slatina și am ținut un training despre bullying, cum să prevină acest fenomen, ce trebuie să facă dacă observă cazuri de bullying”, povestește elevul. În martie vor organiza un concurs de umor, pentru că ”mai mulți elevi ne-au solicitat acest lucru, ei simt nevoia de a se mai destinde și de a-și pune creativitatea în valoare.”
Cheia succesului, îmi declară Cosmina, este prietenia și munca făcută cu drag, nu resimțită ca o corvoadă: ”Cred că faptul că ne-am împrietenit cu toți cei din CJE ajută foarte mult ca întreaga activitate să meargă într-o direcție bună. Relațiile dintre noi nu sunt strict relații profesionale, nu e o atmosferă stresantă când ne întâlnim la ședințe, la adunări, cu toate că lucrurile se derulează într-o manieră formală. Totul ține de echilibru.”
Sunt copii cu care ne mândrim, copii implicați, cu idei bine puse la punct și cu toate șansele de reușită în ceea ce-și propun, după cum sunt sigură că vor reuși să dezvolte cariere remarcabile în domeniile în care-și doresc să activeze în viitor: Antonie merge spre Drept, iar Cosminei îi surâde partea de PR: ”Îmi doresc mult să lucrez în publicitate”. Succes, CJE Olt!