DRAMATIC. Porcii din ferma de la Ipotești, gazați. Angajații, în pericol să-și piardă locurile de muncă

0
525

Trei ferme de porci din județul Olt, cele din Scornicești, de la Constantinești (1.647 de suine) și Negreni (31.000 de capete), și cea de la Ipotești, sunt grav afectate de pesta porcină africană, pierderile fiind de milioane de euro. După ce au fost confirmate focarele de boală, autoritățile au decis uciderea a peste 60.000 de porci, efectivele de suine din cele trei ferme.

Reprezentanții DSVSA Olt ucid porcii din ferma de la Ipotești, care avea 30.000 de capete.

Primarul de la Ipotești, Constantin Necșuț, a vorbit despre scenele dramatice care se petrec în această perioadă în ferma din comuna sa, spunând că animalele sunt închise în bene și gazate.

„Au început de câteva zile să-i omoare. Ferma are un teren, iar porcii sunt omorâți și duși acolo, pe un câmp. Omoară 3.000 de porci în fiecare zi, îi gazează, îi transportă în niște bene închise și îi gazează. Ferma  a mai fost afectată și acum doi ani, dar atunci aveau un efectiv de 3.000 de capete, iar acum sunt 30.000”, a spus primarul de la Ipotești.

Pentru că trebuie să respecte procedurile în cazul apariției pestei porcine, exploatația comercială va fi închisă cel puțin șase luni. Primarul din Ipotești a precizat că oamenii se tem că vor rămâne fără locuri de muncă.

„Momentan nu se știe ce se va întâmpla, ce restructurări vor fi, nu se știu detalii. Cred că sunt în jur de 20 de locuri de muncă, sunt angajați din Ipotești, din Coteana. Șase luni va fi închisă, vor face dezinfectări, o să curețe”, a mai spus Necșuț.

Ultimul focar de pestă porcină africană confirmat este într-o exploatație comercială din Negreni, ce aparține de orașul Scornicești, ce avea un efectiv de 31.000 de capete.

Focarul din ferma de la Negreni (foto) a fost confirmat de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București pe 27 august. Autoritățile din județ au decis în ședința de la finalul săptămânii trecute să ucidă 31.000 de porci.

Cu două ferme afectate de pestă în orașul său, primarul de la Scornicești, Daniel Tudor, a precizat că începând de joi, 2 august, va începe uciderea porcilor în ferma de la Negreni. Reprezentanții fermei din Negreni i-au promis edilului că nu îi vor da pe oameni afară, încercând să populeze exploatația cât mai repede.

„Jumătate din lotul din ferma de la Constantinești a fost ucisă, la o hală nu s-a intervenit, încă nu sunt probleme acolo, să sperăm că nici nu vor fi. Au omorât 1.600 de porci dintr-un lot, celălalt lot fiind mai mic de vârstă nu a fost afectat. În cealaltă fermă, fiind circuit, au fost afectați toți porcii, peste 30.000. Cred că de mâine (n. red. – 2 septembrie) vor începe să-i omoare. A fost astăzi comisia mixtă pentru evaluare, pentru procedura care urmează să fie pusă în practică. De mâine dimineață începe procedura de ucidere și de îngropare a porcilor. Au un teren în proprietate și acolo îi vor îngropa. Din discuțiile pe care le am avut cu reprezentanții societății, ei sunt optimiști și speră că într-un termen cât mai scurt să repornească societatea, iar până atunci să nu fie nimeni disponibilizat. La ferma din Negreni sunt în jur de 15 angajați”, a spus primarul de la Scornicești.